Kultivál, a kulturális fesztivál

Ebben az évben Dunaszerdahely adott otthont a Kultivál elnevezésű Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivál elnevezésű vándorrendezvénynek. 

Kultivál, a kulturális fesztivál
Fotók: Cséfalvay András

A múlt hétvégén a járási székhelyre költözött a Kárpát-medence lelkes ifjúságának egy-egy csoportja Erdélyből, Kárpátaljáról, Muravidékről, a Vajdaságból és Magyarországról.

Fiatal művészek, festők, írók, zenészek, színészek és válogatott tehetséges fiatalok lakták be a várost. Volt utcazene, színielőadások, zenei- és táncprodukciók, illetve az egyes tájegységek hagyományainak bemutatása is.

„A kárpát-medencei magyar ernyőszervezetek még a 2000-es években a budapesti Magyar Kultúra alapítvány főszervezésében évente rendeztek ilyen kárpát-medencei kulturális fesztivált. Nálunk 2006-ban volt Komáromban, aztán 2009-ben a Galántai járásban, 2010-ben Budapesten a Magyar Művelődési Intézetben, majd pár évre lepihent. Később 2015-ben Zentán született újjá, s akkor ott helyben megalakult a Kicsi kerekasztal, melynek tagjai ma a rendezvényért felelősek. Az első évfolyamot Kolozsvárott rendezték, ott találták ki a Kultivál szót, ami most már beült a mi tudatunka és reméljük, a köztudatba is” — meséli Huszár László a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, a rendezvény társszervezője. Az első évad után aztán tavaly Lendván rendezték, majd idén Dunaszerdahely adott otthont a Kultiválnak. Jövőre pedig Vajdaságban kerül megrendezésre.

A hétvégén volt itt minden: fotókiállítás, a régiók bemutatkozása egy-egy produkcióval, illetve rendhagyó irodalomóra a KMTG, azaz a Kárpát-medencei Tehetséggondozó égisze alatt, mely a magyar irodalmi élet felfrissítésének, a kortárs magyar irodalom élővé és olvasottá tételének, illetve az irodalmi tehetséggondozás céljából jött létre.

Persze nem maradhatott el a kézműveskedés sem, illetve az örömzenélés, hiszen ezek a fiatalok mind a művészetekben teljesednek ki és szinte mindannyian játszanak valamilyen hangszeren. Így az örömzenélés igazán jóra sikeredett. „Korábban a rendezvény javarészt népi vonalon zajlott, de mi megpróbálunk most már minél több fiatalt megszólítani és túlsúlyba szeretnénk hozni a kortárs művészeteket. A muravidékiek például a színészetben nagyon jók. Mi felvidékiek talán a zenében, a verséneklésben és talán a fotózásban” — magyarázza Kovács Tamás főszervező. A fesztivál témái között szerepeltek: Görbe tükör a mai fiatalokról, a „mai fiatalok” bemutatása a jövő fiataljainak. Miért jó most fiatalnak lenni? Milyen sztereotípiákkal kerül szembe egy fiatal ma? Milyen sztereotípiákat vall a saját generációjáról? Mit gondol, mik lesznek a mai fiatalság „bezzeg a mi időnkben” pontjai?

A kultúra az, ami összeköt. A zene, a színészet, a művészet és persze a nyelv, hiszen legyen szó bármely ország magyarjairól, fiatal művészeiről, akik ha egyszer összejönnek, akár csak pár napra is, abból biztosan kikerekedik valami pozitívum. Ebben az esetben egy ilyen vándorfesztivál, mely összehoz, megismertet, fejleszt, és ami a legfontosabb, hogy összeköt.

 

(dor)