La Liga/Katalán népszavazás - A spanyol szurkolók Piqué távozását követelik a válogatottból

Feldühödött drukkerek fogadták a spanyol labdarúgó-válogatott edzőtáborában Gerard Piquét, az FC Barcelona világbajnok védőjét.

La Liga/Katalán népszavazás - A spanyol szurkolók Piqué távozását követelik a válogatottból
Fotó: TASR/AP

A 30 éves futballista vasárnap voksolt a katalán függetlenségi népszavazáson, valamint szégyenletesnek nevezte a referendummal kapcsolatban történteket.

Ezt követően Piqué hétfőn már Madridban, a válogatott főhadiszállásán edzett, de a drukkerek folyamatosan fütyülték, pfujolták, különböző szidalmakkal illeték, s transzparensekkel fejezték ki nemtetszésüket, az egyiken a "gusztustalan" felirat volt olvasható.

Julen Lopetegui szövetségi kapitány elmondta: a 91-szeres válogatott Piqué  jól kezelte a helyzetet, motiváltnak és lelkesnek tűnt. A szakember hozzátette, hiba lett volna zárt kapuk mögött tartani a tréninget, ugyanis a szurkolóknak joguk van a véleménynyilvánításhoz, szerinte azonban a mostani egy elég kellemetlen helyzet, ezért józan gondolkodásra kéri a drukkereket.

Piqué még vasárnap mondta azt, hogy ha a Lopetegui arra kéri, elhagyja a nemzeti csapatot. A Barca világ- és Európa-bajnok hátvédje a jövő évi világbajnokság után nem lesz többé válogatott.

Vasárnap Katalóniában önrendelkezési népszavazást tartottak, hogy jogot szerezzenek egy független állam létrehozására. A spanyol kormány ugyanakkor alkotmányellenesnek nyilvánította a szavazást, és a rendőrség több helyen intézkedett a betiltott függetlenségi referendum ellen. A katalán egészségügyi szolgálat tájékoztatása alapján vasárnap estig 844 ember sérülését kellett kórházban kezelni - közülük kettő állapota volt súlyos -, az összetűzésekben 33 rendőr is megsérült.

A spanyolok hárompontos előnnyel vezetik a G jelű selejtezőcsoportot  Olaszország előtt, pénteken Albániát fogadják, három nappal később pedig Izraelben lépnek pályára.

(MTI)