Lubyová Brüsszelben tenne pontot az EU-s alapok körül kialakult botrány végére

Az újonnan kinevezett oktatásügyi miniszter, Martina Lubyová folytatni szeretné az oktatásügy megreformálását, valamint minél hamarabb pontot tenne a fejlesztésekre szánt EU-s alapok körül kialakult botrány végére.

Lubyová Brüsszelben tenne pontot az EU-s alapok körül kialakult botrány végére
Fotó: TASR

„Jelenleg a Brüsszellel való intenzív kapcsolatra szeretnék összpontosítani. Valószínűleg már jövő héten elmegyek Brüsszelbe, hogy találkozzak az illetékesekkel. Ott helyben szeretném kideríteni, mi az, amit felrónak nekünk, és hogyan tudjuk ezt orvosolni” – jelentette ki Lubyová.

Emellett szeretné újra felállítani az EU-s alapok által finanszírozott projektek értékelési kritériumait. Végül pedig szeretné megszüntetni a hosszú távú stratégiai fejlesztést érintő problematikus felhívást, majd minél hamarabb újat írna ki.

Az oktatásügy megreformálása terén az elkezdetteket szeretné folytatni. Lubyová tervei közt szerepel a Tanuló Szlovákia (Učiace sa Slovensko) dokumentum készítőivel való találkozás, amit később a kormány elé terjesztene. „Az akcióterv úgymond eszköz lesz azokra a prioritást élvező területek kiválasztására, amelyek a legfontosabbak” – tette hozzá az oktatásügyi miniszter.

Véleménye szerint a tanárok, illetve az oktatásügyi alkalmazottak fizetése is prioritást élvez. Ezzel kapcsolatban egy dialógust szeretne kialakítani. „Arra fogok törekedni, hogy ez a dialógus a lehető legműveltebb legyen. Szeretnénk megvalósítani azt, amit a kormányprogramban megígértünk, hogy a tanárokkal ne az utcán kelljen beszélnünk” – nyomatékosította Lubyová.

Andrej Kiska köztársasági elnök szerdán délelőtt nevezte ki az új oktatásügyi minisztert, aki az augusztusban menesztett Peter Plavčan helyét veszi át a tárca élén. 

TASR/para