Ma kezdődik az Új Európa Tehetségei ösztöndíjprogram 11. évfolyama

Idén is rendkívüli tehetséggel rendelkező szlovákiai fiatalok közt osztják szét az Új Európa Tehetségei (TNE) elnevezésű ösztöndíjprogram 66 ezer eurós támogatását.

Az érdeklődők jelentkezését október 23-ig várják a Slovnaft vállalat és a Közép-európai Alapítvány (CEF) által működtetett ösztöndíjprogramba, majd idén is szakmai zsűri dönt arról, kik részesülhetnek anyagi támogatásban.

Az Új Európa Tehetségei program továbbra is olyan fiatal – a tudományok, a művészetek és a sport terén tevékenykedő – tehetségeket támogat, akik a későbbiekben sikeresen képviselhetik Szlovákiát a nagyvilágban.

“Boldog vagyok, hogy egyre több eredményt hoz a projektünk.Azok a fiatalok, akiket az első években támogattunk, ma a világ vezető egyetemein, az Egyesült Államokban, Németországban, Nagy-Britanniában dolgoznak. Annak idején közülük többen is a tanulmányaikhoz igényeltek támogatást, sokuknak segítettünk, és azt kell mondjam, hogy ez a legjobb befektetés volt” – nyilatkozta Czuczor Szilvia, a Közép-európai Alapítvány igazgatója.

A TNE előző évfolyamába 183 fiatal jelentkezett az egész országból. Köztük sok zenész volt, a sportolók közül pedig az atléták emelkedtek ki  a mezőnyből. Akor 54 fiatal tehetség között osztották szét a 66 ezer eurós ösztöndíjat, a támogatás most is ugyanennyi.

Jelentkezni október 23-ig lehet, a válogatóra pedig jövő februárban kerül sor.

“Az ösztöndíjat kibővítettük olyan sportokkal, amelyek az utóbbi időben megjelennek az olimpián is. Ilyen a baseball/softball, a falmászás, a gördeszka vagy a szörf. Ezek olyan sportok, amelyek bár nem rendelkeznek mifelénk nagy hagyománnyal, a fiatalok körében mégis nagy népszerűségnek örvendenek. Bízunk benne, hogy a segítségünk motiválja fogni a fiatalokat abban, hogy figyelemreméltó eredményeket érjenek el ezen sportok terén” – jelentette ki Anton Molnár, a Slovnaft marketingigazgatója.

A TNE előző 10 évfolyama során összesen 650 ezer eurót osztottak szét 322 tehetséges gyermek és fiatal között. 

További információk az ösztöndíjprogramról a www.tne.sk oldalon találhatók.

(para)