Már Szlovákiában is felbukkantak a rovarirtószerrel szennyezett tojások

A Hollandiából származó, Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojások már Szlovákiában is felbukkantak – az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal ellenőrei egy vrbovái nagyraktárban találtak szennyezett tojásokat.

Már Szlovákiában is felbukkantak a rovarirtószerrel szennyezett tojások
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Összesen 24 csomag kifőzött és megpucolt tojásról van szó, ami több országon keresztül érkezett Hollandiából Szlovákiába – informálta a TASR hírügynökséget Zuzana Peiger Ačjaková, a mezőgazdasági minisztérium munkatársa.

A peszticid szert tartalmazó tojásokat először Hollandiából Németországba szállították, ahol feldolgozták azokat. A kész, megfőzött és lehámozott terméket egy ausztriai céghez vitték, onnan került a szlovákiai nagyraktárba.  Az osztrák beszállító már elkezdte a fertőzött termékek elszállítását.

Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal ellenőrei ott vannak a vrbovái helyszínen és ellenőrzik azt, hogy megfelelően történik-e a tojások elvitele. Áttanulmányozzák azt a beszállítói jegyzéket is, amelyben benne van, hogy hol főzték és pucolták meg a tojásokat. Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal már értesítette a történtekről a Közegésségügyi Hivatalt is.

A holland telepek mellett németországi, belgiumi és lengyelországi tojásüzemekben használták a valamilyen okból Fipronil rovarirtószerrel kevert Dega-16 fertőtlenítőszert.

TASR/para