Már tárgyalnak a gyerekek után járó adóbónusz emeléséről

Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter tárgyalásokat folytat a pénzügyminisztériummal a gyermek után járó adóbónusz emeléséről.

Már tárgyalnak a gyerekek után járó adóbónusz emeléséről
Peter Kažimír pénzügyminiszter és Ján Richter munkaügyi miniszter (Fotó: TASR)

A munkaügyi miniszter szerint ezzel a lépéssel komoly segítséget nyújtanának a fiatal családoknak.

“A pénzügyminiszterrel már megkezdtük az első tárgyalásokat ezzel kapcsolatban” – nyilatkozta Richter a TASR hírügynökségnek, majd hozzátette, a döntés a pénzügyminisztérium kezében van, de maximálisan támogatni fogja az adóbónusz emelését.

A miniszter elmondása szerint az emelésről szóló javaslat már idén elkészülhet.

Az adóbónusz emelésével korábban már az ellenzék is foglalkozott – tavaly az OĽaNO-NOVA koalíció és Miroslav Beblavý független parlamenti képviselő is javasolta a módosítást.

Az adóbónusz jelenleg 21,41 euró, amit a szülő a fizetésével együtt kap meg minden hónapban.

A gyermek után járó bónuszt csak az a szülő kaphatja, aki dolgozik. Ha mindkét szülő dolgozik, akkor csak az egyikük jogosult a támogatásra – aki a családi pótlékot is kapja.  Ahhoz, hogy a szülő megkaphassa a bónuszt, egy évben legalább a minimálbér hatszorosát meg kell keresnie.

A támogatást a szülők a gyermek nagykorúságáig igényelhetik, illetve felsőfokú tanulmányokat végző gyermek esetében 25 éves korig, akárcsak a családi pótlékot. Az iskolalátogatást az oktatási intézmény által kiállított hivatalos dokumentummal kell igazolni minden iskolai tanév elején.


TASR/para