Második életet élhet Róma botrányos karácsonyfája

Gyermeküket szoptató anyák számára védelmet nyújtó faház, valamint szuvenírek és műalkotás készül Rómának már a felállításakor elszáradt karácsonyfájából, amelyet egyesek egy "gigantikus vécékeféhez" hasonlítottak csupasz ágai miatt. 

Második életet élhet Róma botrányos karácsonyfája
Forrás: MTI/EPA/ANSA/MASSIMO PERCOSSI

A spelacchiónak (ütött-kopott) csúfolt karácsonyfa "új életre" kel - közölték a római hatóságok kedden, hozzátéve, hogy a hányatott sorsú fa "az értelmes újrahasznosítás iskolapéldája" lesz. 

A jelenleg a Piazza Venezián álló fát csütörtök este fogják lebontani és tömbökre vágni. A fa egy részéből szuveníreket és egy műalkotást készítenek. A többi részből a fát adományozó Fiemme-völgy alpesi közössége gyermeküket szoptató anyáknak menedékhelyül szolgáló faházat épít, melyet aztán visszaszállítanak az olasz fővárosba. Arról egyelőre nem közöltek információt, mikor és hol avatják fel az építményt. 

Az újrahasznosításról szóló, régóta várt döntés körül volt némi zavar, a nap során ugyanis munkások elkezdték leszedni a díszeket a 21 méteres fenyőről, később azonban visszahelyezték őket, mivel a hatóságok még nem véglegesítették a tervet. 

Korábban szó volt arról is, hogy a csúf karácsonyfa a Tevere partjától nem messze fekvő, néhány éve megnyílt MAXXI modern művészeti múzeumba kerülhet. 

A fenyőfát már Rómába érkezésekor halottnak nyilvánították, Virginia Razzi főpolgármester szerint a kivágásnál és a szállításnál sikerülhetett félre valami, mert amikor a dél-tiroli Fiemme-völgyben kiválasztották a fenyőt, az nagyon szép és tömör volt. Róma önkormányzata 48 ezer eurót fizetett azért, hogy a fővárosba szállítsák és felállítsák. 

A fenyőfa felállítását heves viták kísérték. A Codacons fogyasztóvédelmi szervezet azonnali eltávolítását követelte, arra hivatkozva, hogy "a beteg fa a világ szégyenét hozza Róma városára". A római önkormányzat azonban védelmébe vette a fenyőfát, mondván "elegáns és egyszerű", és megfelel a legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak.

A vitatott karácsonyfát - talán éppen csúfsága miatt - időközben megszerették mind a rómaiak, mind a turisták, sokan elmentek megnézni, ágaira jókívánságokkal teleírt kártyákat aggattak.


MTI/para