Matovičnak esze ágában sincs lemondani

Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) ellenzéki képviselő nem szándékozik lemondani képviselő mandátumáról, miután csütörtökön kiderült, korábban édesanyját is felhasználta, hogy kedvezőbb adófeltételekhez jusson.

Matovičnak esze ágában sincs lemondani, ellenkezőleg, feljelentést tesz Richard Raši (Smer) ellen rágalmazás miatt.

"Ezek kizárólag Richard Raši szánalmas kitalációi" – jelentette ki Matovič, miután csütörtökön kiszivárogtak Matovič több évvel ezelőtti adócsalási ügyeinek részletei, melyekbe állítólag édesanyját is belekeverte.

Matovič  csütörtökön tartott sajtótájékoztatót az üggyel kapcsolatban, melyen elmondta, Štefan Menčík két éve csak az ő ügyeivel foglalkozik, el is készítette a nyomozást lezáró határozatot, cserébe pedig a Nemzeti Korrupcióellenes Egység nyugati szárnyának igazgatójává nevezték ki.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) szerint Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) parlamenti képviselő saját édesanyját használta fel, hogy kedvezőbb adófeltételekhez jusson.

A gyanú szerint az ellenzéki képviselő édesanyja által csökkentette az adóalapját: azt állította, hogy 13 évvel ezelőtt édesanyja használta az autót, amire 63 ezer euró költséget számolt el. A számlákat azonban állítólag nem adta oda fiának, ezért nem tudja dokumentumokkal alátámasztani az összköltséget.

Matovič később hozzátette, az autó valójában nem is az övé, hanem az unokatestvérétől kölcsönözte, ezért rajta kívül mások is használhatták.

A képviselő egy év alatt 223 043 kilométert tett meg a kocsival szolgálati úton, bár a számláló csak 210 202 kilométert mutatott.


TASR/para