Megfélemlítették a pozsonyi Volkswagen sztrájkoló dolgozóit?

Újabb harc a pénzért: a hatnapos sztrájk után minden dolgozó visszatért a munkájához a Volkswagen Slovakia pozsonyi üzemében. Ám úgy tűnik, újabb kellemetlenséggel kell szembenéznie a szakszervezetnek.

Megfélemlítették a pozsonyi Volkswagen sztrájkoló dolgozóit?
Forrás: cas.sk

A szakszervezet oldalán ugyanis közzétettek egy felhívást, miszerint az üzemvezetők megfélemlítik az alkalmazottakat. A sztrájkban való részvételért ugyanis csökkenteni akarják a dolgozók személyes értékelését. „Arra kérjük az alkalmazottakat, hogy aki részt vett a sztrájkban, és a munkájához való visszatérés után a vezetők megfélemlítésében részesült a sztrájk miatt, az üzenetben küldje el a vezető nevét. Ezt ugyanis nem engedhetik meg a vezetők!” – olvasható a felhívásban.

A Nový Čas megkeresésére Zoroslav Smolinský, a Modern Szakszervezet vezetője megerősítette a megfélemlítésről szóló híreket.

„Két csoportot különböztethetünk meg. Az egyik csoport részt vett a sztrájkban, a másik nem. Azoknak az embereknek, akik részt vettek a sztrájkban, a vezetők csökkenteni akarják a személyes értékelésüket. Ez egy cseppet sem javítja a dolgozók és az üzemvezetők, valamint a vezetőség közti kapcsolatot”

– jelentette ki Smolinský.

A dolgozók állítólag már küldözgetik azoknak a vezetőknek a neveit, akik megfélemlítették az alkalmazottakat. A szakszervezet ezután a vezetőségnek átadja ezt a listát. „Tegnap felszólítottuk a vezetőséget, hogy tájékoztassák az üzemvezetőket. Lehet, hogy ez a vezetők egyéni döntése, ám annak ellenére csinálják, hogy ezt nem szabadna” – tette hozzá Smolinský.

A vezetőknek azonban jogukban áll, hogy módosítsák az alkalmazottak személyes értékelését. „A hatáskörükbe tartozik, a vezetőség azonban világosan elmondta nekik, hogy a sztrájk miatt ezt nem tehetik meg, ugyanis a tüntetés lehetősége minden ember alkotmányos joga. Csak azért, mert valaki részt vett a sztrájkban, még szubjektíven nem csökkenthetik az értékelését” – magyarázta Smolinský.

A vállalat vezetősége azonban elutasítja, hogy hasonló eset történt volna az üzemben.

„A vállalat elutasítja az ellene felhozott vádakat”

– tájékoztatott Lucia Kovarovič Makayová, a vállalat szóvivője, aki szerint a dolgozóknak nem fogják csökkenteni az értékelésüket.

Cas.sk/para