Megjelent az ötödik Millenium-krimi

A világ 26 országában egy időben, különösebb felhajtás nélkül jelent meg csütörtökön a népszerű svéd Millennium-sorozat ötödik kötete, amelynek főhőse ismét a tetovált hacker, Lisbeth Salander.

David Lagercrantz író Mannen som sökte sin skugga című regénye angolul The Girl Who Takes an eye for an Eye, magyarul Mint az árnyék címmel került a boltokba, Magyarországon az Animus Kiadó gondozásában, akárcsak a Millennium-sorozat többi része. Összesen 34 országban adják ki a könyvet.

"Lisbeth Salander büntetését tölti a Flodberga női börtönben, és mindent elkövet, hogy kimaradjon a foglyok közötti konfliktusokból. Ám a bajok így is megtalálják. Védelmébe vesz egy fiatal bangladesi nőt, és emiatt egyenesen a börtönt uraló maffia fejével kerül összetűzésbe" - olvasható az ajánlásban. A svéd kiadó szerint a kötet "Salander gyermekkorának sötét részeibe" kalauzolja az olvasókat.

A Millennium-sorozatot megalkotó Stieg Larsson 2004-ben halt meg és a Norstedts kiadó később a svéd David Lagercrantzcal írt alá szerződést az újságíró Mikael Blomkvist és a hacker Lisbeth Salander történetének folytatásáról.

Larsson nem érte meg könyvei hatalmas sikerét, trilógiája első regénye, A tetovált lány 2005-ben, a két további kötet, A lány, aki a tűzzel játszik és A kártyavár összedől 2006-ban és 2009-ben került a boltokba. A trilógiából világszerte 80 millió példány fogyott és Svédországban, valamint Hollywoodban is filmet forgattak belőle.

A 2015-ben megjelent Ami nem öl meg című negyedik részt már Lagercrantz írta. A kötet hatmillió példányban kelt el 47 országban és vegyes kritikákat kapott. Annak idején több író is a Larsson iránti tiszteletre hivatkozva a könyv bojkottjára szólította fel az olvasókat. 

Lagercrantz a széria hatodik kötetének megírását is elvállalta. "Lisbeth most már a véremben van" - nyilatkozta korábban a Dagens Nyheter című svéd napilapnak. Az író ugyanakkor leszögezte, hogy a hatodik lesz az utolsó Millennium-könyve. "Nem lesz több. Szabad akarok lenni, új dolgokkal akarok foglalkozni" - tette hozzá.

A korábbi kötet hatalmas publicitásával ellentétben a Mint az árnyék csendben került a boltokba, a szerző nem is nyilatkozik könyvbemutató turnéjának szeptember 10-i kezdete előtt.

(MTI)