A melegjogok hiánya miatt nem jönnének Pozsonyba az uniós alkalmazottak

Szlovákia a Brexit következtében meg szeretne kaparintani egy uniós ügynökséget, de az itteni melegjogi helyzet miatt az intézmény alkalmazottjai nem szívesen jönnének ide.  

A külügyminisztérium nem lát ebben semmi rendkívülit, szerinte az országnak valós esélye van arra, hogy a londoni székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hozzánk költözzön.

Guido Rasi, az ügynökség vezetője a szexuális és nemi kisebbségek -LGBT- közösségének tagjaitól kapott egy levelet, amiben az intézmény dolgozói a félelmüknek adtak hangot. Az alkalmazottak attól tartanak, hogy a Londont előbb-utóbb elhagyó ügynökség egy olyan országba költözne, ahol nem biztosítottak a nevezett közösség tagjainak jogai.  Összesen 70 LGBT-s dolgozója van az Európai Gyógyszerügynökségnek. Konkrétan attól tartanak a nemi kisebbségekhez tarozó személyek, hogy egy ilyen országban elvesztenék azokat a jogaikat, amelyekkel jelenleg Angliában rendelkeznek.

Szlovákia, Románia, Bulgária, Lettország, Litvánia és Lengyelország nem ismeri el a regisztrált partnerség intézményét, és ez csökkentheti a valószínűségét annak, hogy ez az ügynökség Pozsonyba tegye át székhelyét.

Guido Rasi szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az új székhely jogi környezete idomuljon az alkalmazottjainak az élethelyzetéhez.

Jelenleg 900 alkalmazottja van az Európai Gyógyszerügynökségnek, ebből  mintegy 250-en írták alá az LGBT közösséghez tartozók félelmeit összefoglaló levelet. Eddig összesen 19 ország jelentkezett be az intézmény átvételéért, tehát van miből válogatnia az EMA-nak.

dennikN/para