Mézzel veszik fel a harcot egy bőrfekélyes járvány ellen

Az antibiotikumok mellett mézzel veszik fel a harcot Sao Tomén egy ismeretlen eredetű bőrfekélyes járvány ellen.

Az afrikai állam, Sao Tomé és Príncipe hatóságai pénteken jelentették be, hogy a kis afrikai szigetország egészségügyi központjai mézet is alkalmazva próbálják feltartóztatni a járványt, amelyben tavaly október óta 1421-en betegedtek meg.

A méz segít begyógyítani a sebeket és elszigetelni a kórokozókat - mutatott rá sajtóközleményében az egészségügyi szolgálat igazgatója, Marie Tomé Palmer.

Tavaly október és 2017. március 9. között 1421-en kapták el a rejtélyes bőrbetegséget a 200 ezer lakosú szigetországban, és az esetek száma egyre nő. A hatalmas nyílt sebekkel járó betegség elsősorban az alsó végtagokat támadja meg, szövetelhalást okozva. Az esetek többsége gyógyítható.

Marie Tomé Palmer szerint a méz mellett jelenleg legalább két, de inkább három antibiotikum alkalmazását javasolják. Elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy multidiszciplináris csoportja a terepen vizsgálódik, hogy megállapítsa a betegség eredetét és a legjobb gyógymódot.

Bár egyre több turista keresi fel, Sao Tomé és Príncipe igen szegény ország. A lakosok nagyrészt a halászatból és a földművelésből élnek, de 90 százalékban nemzetközi segélyekre van utalva.

MTI/para