Mi a nagy helyzet az iskolabuszos történettel?

Komolyabban is össze lehetett volna hangolni a Kis-Csallóközben beindított iskolabusz programot – vélik a témára rálátó informátoraink. 

Mi a nagy helyzet az iskolabuszos történettel?
Fotó: Paraméter

Kezdetben arról volt szó ugyanis, hogy a doborgazi polgármester megszólította a közlekedésügyi minisztert, járjon közbe egy iskolabusz üzemeltetése ügyében, ami a környékbeli gyerkőcök biztonságos szállítását és a szülők tehermentesítését szolgálná. Márciusban Érsek Árpád miniszter még azt közölte, a doborgazi iskolába Vajkáról és Bodakról szállítanák a gyerekeket.

Aztán a múlt héten elindult a kis-csallóközi iskolabusz, amiről kiderült, hogy szlovák iskolába viszi a lurkókat, Kis-Csallóközön túli településre. Információink szerint a kisbusz nyolc gyereket szállít Vajkáról, illetve Doborgazról az oroszvári (Rusovce) szlovák tannyelvű alapiskolába. Ekkor Érsek már azt nyilatkozta, hogy ne akarjuk tőle azt tudni, hogy „hány magyar és hány szlovák gyereket fog a busz iskolába hordani, ezt abszolút nem tudom”. Az igazság ezzel szemben az, hogy ezeket a számokat bizony nem ártott volna ismerni.

Érsek pártjának kisebbségi kabinetje ilyen szakpolitikákat koordináló feladatokkal is foglalkozik, és az iskolabusz kérdése is felmerült volna komoly szinten, ha minden adott lett volna rá. Csakhogy, értesüléseink szerint pont a közlekedésügyi minisztérium az, amelyik nem delegált tagot ebbe a Ravasz Ábel romaügyi biztos által vezetett kabinetbe.

Azon tárcák közül, ahol a Hídnak befolyásos emberei vannak, egyedüliként ez a minisztérium hanyagolja el a jelzett testületet. Pedig a Híd kisebbségi kabinetjének elsődleges feladata a párt kisebbségpolitikai munkájának koordinációja, valamint az egyes szakterületeken belüli prioritások meghatározása és kivitelezése, amelybe természetesen beletartozik az oktatásügy is.

A kulturális államtitkár szerint viszont a helyzet még sokat javulhat a magyar kisiskolák szempontjából is. Rigó Konrád úgy véli, mivel ez az iskolabusz egy kísérleti projekt, várjuk meg, hogy az beváljon, és aztán majd a mi kisiskoláink „diákéhségét” is lehet enyhíteni, szervezetten, sulibuszokkal.

(sárp)