Mikor tör ki Kárpát-medence legfiatalabb vulkánja?

Az Magyar Tudományos Akadémia - ELTE vulkanológiai kutatócsoportja mérte meg, mekkora a szén-dioxid kiáramlása a Kárpát-medence legfiatalabb vulkánjának területén -írja a hvg.hu.  

Mikor tör ki Kárpát-medence legfiatalabb vulkánja?
Illusztrációs fotó (MTI)

Azt tapasztalták, hogy évente minimálisan 8700 tonna ilyen gáz jön a talajon keresztül a felszínre, ez pedig hasonló a hosszan szunnyadó, de még aktív vulkánok kibocsátásához.

A székelyföldi Csomád vulkán utolsó kitörése 32 ezer évvel ezelőtt volt, számos megfigyelés utal azonban arra, hogy nem tekinthető inaktív tűzhányónak. Alatta, a földkéregben van még olvadéktartalmú magma, ami akár azt is jelentheti, hogy a jövőben a vulkán ismét működésbe lép.

A vulkánkitörések idejének meghatározása során kiderült, hogy voltak már ilyen hosszú, több tízezer éves nyugalmi időszakok a Csomád életében.

A Csomádnál és környezetében számos helyen megtalálhatók a vulkáni területekre jellemző mofetták, azaz olyan helyszínek, ahol erős a szén-dioxid-kiáramlás. A mofettákat sok helyen használják gyógyászati célokra, de fontos tudni, hogy a színtelen és szagtalan szén-dioxid veszélyes, sőt bizonyos körülmények között halálos balesetet is okozhat: a levegőnél nagyobb sűrűsége miatt felhalmozódhat a felszíni mélyedésekben vagy barlangokban, és kiszorítva belőlük a levegőt, olyan koncentrációt ér el, ami gyors halálhoz vezet. Erre utalnak a térségben az olyan elnevezések, mint Gyilkos-barlang.

hvg.hu