MKP-Híd Gombaszögön: Lehet összefogás, csak rendezni kell a viszonyokat

A Gombaszögi Nyári Táborban 2017-ben is leültek egymással vitatkozni az MKP és a Híd vezetői. A Magyar Közösség Pártja felől Menyhárt József, a párt elnöke, míg a Híd felől a párt alelnöke, Ravasz Ábel vett részt a beszélgetésen. Kettejük párbeszédét Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumának igazgatója vezette.

MKP-Híd Gombaszögön: Lehet összefogás, csak rendezni kell a viszonyokat
Fotó: Angyal Gábor

A beszélgető felek először az elmúlt egy évet értékelték a pártjuk és a szlovákiai magyarság szempontjából. Menyhárt József a pártjának a regionalitását hangsúlyozta ki, ami szerinte az elsődleges, és nem az elnökének a személye.

Ravasz Ábel, a Híd alelnöke hangsúlyozta, az a lényeg, hogy a párt érvényesíteni tudta a kitűzött célokat a kormányban. Ez mellett a minisztereik munkásságának sikerességét hangoztatta, kiemelve közülük Lucia Žitňanská igazságügyi minisztert.

Az első ellentétet a felek közt a Kisebbségi Kulturális Alap mentén alakult ki, amit a Híd kulturális államtitkára, Rigó Konrád dolgozott ki. Ravasz ezt a „szlovákiai magyar önkormányzatiság fő eszközének vagy fő alapjának” nevezte. Nem maga az alap váltott ki ellenértést az MKP-ban, hanem annak összege és eloszlása a kisebbségek közt. Menyhárt szerint a 8 millió eurós alapból a szlovákiai magyar kultúrának járó 4 millió nem elegendő. Ellenpéldaként a magyarországi kormány által az ottani szlovák kultúrára szánt összeget hozta fel, valamint szerinte ezt messze nem lehet az „önkormányzatiság alapjának” nevezni. Az arányossággal kapcsolatban Ravasz szerint nem lehet kizárólag a népszámlálási adatokra hivatkozni, amik amúgy is hibásak, hiszen sok kisebbség alul van reprezentálva, kiemelkedően a romák és a ruszinok. Felvetődött felőle az is, hogy az MKP nem tudja a kis lépéseket értékelni.

Hol állhat, és hol bukhat az összefogás?

Az idei gombaszögi MKP–Híd kerekasztalt minden ellentét ellenére pozitív kimenetelűnek lehet  nevezni. Bár kiemelték a felek, hogy a régi sérelmek hét év elteltével nem tűntek el teljesen, de a két oldalon megjelenő fiatalok segíthetnek ezen. A megyei választásokra nem sikerült összehozni a közös listát, a felek nem tudtak megegyezni. Ravasz a megyei választásokon induló fiatalokat emelte ki, míg Menyhárt a tapasztalt politikusaikat. Menyhárt kérdésfelvetése, hogy a hidasok elfogadnák-e, ha egy közös listán így annyival több magyar nemzetiségű szerepelne. Ravasz szerint a választóik toleránsak, és inkább az a kérdés, hogy az MKP-sok elfogadnák-e a szlovákokat egy ilyen listán.

A gombaszögi beszélgetés is bizonyítja, a dunaszerdahelyi magyar–magyar párbeszéd nem tűnt el eredménytelenül. A felek kihangsúlyozták, hogy szakpolitika terén közel állnak egymáshoz. Példaként a szerdahelyi találkozót hozták fel, ahol az oktatás terén gyorsan meg tudtak egyezni.

A napi- és hetijegyek a helyszínen megvásárolhatóak, a gömöriek a szombati napra szimbolikus egy euróért jöhetnek a táborozók. Részletes programot a www.gombaszog.sk honlapon találnak az érdeklődők, és még több információt a Gombaszögi Nyári Tábor hivatalos Facebook-oldalán.

(IG/gombaszög)