Nagy erejű földrengés rázta meg Mexikót

Nagy erejű - 7,1-es erősségű - földrengés rázta meg kedden Mexikó déli részét - közölte az amerikai földtani intézet (USGS).

Nagy erejű földrengés rázta meg Mexikót
Fotó: MTI

A földrengés epicentruma a Puebla szövetségi állambeli Raboso településtől 8 kilométerre (a fővárostól 123 kilométerre) délkeletre, a fészke pedig 51 kilométeres mélységben volt - közölte az USGS. A rengést a fővárosban, Mexikóvárosban is érezni lehetett. A Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy a fővárosban az emberek több helyütt az épületekből az utcákra menekültek, a Függetlenség Angyala emlékmű környékén leállt a forgalom.

A polgári védelem egyik vezetője szerintM exikóvárosban több épületben tűz ütött ki, emberek rekedtek az épületekben. Több ház összeomlott

Az AFP francia hírügynökség arra emlékeztetett, hogy a mostani földmozgás napra pontosan 32 évvel az 1985-ös nagy mexikóvárosi földrengés után történt, akkor több ezren vesztették életüket. A városban több munkahelyen az évfordulóra történő megemlékezésre készültek.

A mexikói kormány felszólította a lakosokat, hogy hagyják el házaikat. Miguel Osorio belügyminiszter arra hívta fel a lakosságot, hogy tartsák be a polgári védelem utasításait.

Enrique Pena Nieto államfő helyi idő szerint kedd délutánra összehívta a nemzeti katasztrófa-elhárítási tanács ülését, hogy értékeljék a helyzetet és intézkedéseket hozzanak.

Esetleges halálos áldozatokról, illetve sérültekről egyelőre nem érkeztek jelentések - írta a Twitter mikroblog portálon Luís Felipe Puente, a polgári védelem országos koordinátora. A Pemex mexikói állami kőolajipari vállalat bejelentette, hogy biztonsági intézkedéseket léptetett életbe a létesítményeiben.

A főváros nemzetközi repülőterét lezárták.  Az iskolákban beszüntették a tanítást. Szeptember 7-én szintén nagy erejű - 8,2-es - földrengés történt, 1932 óta a legerősebb az országban, a földmozgásnak 98 halálos áldozata voltt Oaxaca, Chiapas és Tabasco szövetségi államokban.

MTI