Naponta ennyien ülnek részegen volán mögé az országban

Annak ellenére, hogy naponta jelennek meg hírek tragikus közúti balesetekről, sok járművezető ennek ellenére is ittasan ül volán mögé Szlovákiában – írja a Cas.sk

Naponta átlagban 25 alkoholos befolyásoltság alatt lévő sofőrt fülelnek le a rendőrök. A szám még nagyobb is lehet, hiszen nem ellenőriznek minden sarkon a rend őrei. Az ittas vezetésért általában felfüggesztett büntetést kapnak, s egy idő után visszakapják járművezetői engedélyüket is.

Az igazságügyi minisztérium nyilvánosságra hozott ítéletei alapján kiderült, hogy a tragikus baleset okozói többnyire feltételes büntetést kapnak. Csak az elmúlt évben 50 ilyen járművezető került emiatt bíróság elé. Közülük négy került rács mögé, közöttük egy olyan személy is, akit embercsempészetért is elítéltek és olyan is, aki részegen, jogosítány nélkül ült volán mögé, s a baleset során meghalt az utasa.

A törvény szerint, ha valaki egy ember halálát okozza közúti balesetben, azt gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják.

Jó néhány balesetet meg lehetne előzni azzal, hogy valaki ne a gázpedált nyomva mutassa meg azt, hogy mekkora is az egója.

cas.sk/para