Néhány száz önkéntes csaknem egy tonna szemetet gyűjtött össze

Sólymos László környezetvédelmi miniszter felhívására több száz önkéntes kapcsolódott be a Duna-part takarításába. Csaknem egy tonna hulladékot gyűjtöttek össze.

Néhány száz önkéntes csaknem egy tonna szemetet gyűjtött össze
Fotók: minzp.sk

„Szeretnék minden résztvevőnek köszönetet mondani. Komoly munkát végeztek a környezetért. Ugyanakkor nem tölt el örömmel a tény, hogy csaknem egy tonna hulladék gyűlt össze. Ezért a minisztérium intenzíven dolgozik a hulladékpolitika módosításán. Hogy a Dunánál vagy másutt már ne kelljen szemetet szedni” – jelentette ki Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

A Duna napi esemény június 24-én, szombaton, közel 40 városban és faluban zajlott. Pár óra alatt az önkéntesek csaknem egy tonna hulladékot szedtek össze. A kezdeményezés célja nemcsak a Duna és Kis-Duna partjának tisztítása és szépítése volt. Elsősorban arra mutatott rá, mennyire időszerű Szlovákia hulladékpolitikájának megváltoztatása.

Sólymos László a Duna Nap során személyesen mondott köszönetet a csölösztői, csiliznyáradi, szapi, pozsonypüspöki, hidaskürti és jányoki önkénteseknek. „Nem vezettünk ugyan jelenléti ívet, de a hat településen több mint száz önkéntessel találkoztam“ – jegyezte meg a miniszter.

A tárca kesztyűt és zsákot biztosított a szemétszedéshez, az összegyűlt hulladékot pedig a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat munkatársai szállították el. A teljes hulladékmennyiségnek csaknem a felét a szapi, csiliznyáradi, nagykeszii és kolozsnémai önkéntesek szedték össze.

A Nemzetközi Duna Napot 2004. június 29-én a bécsi székhelyű Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság (ICPDR) hirdette meg, abból az alkalomból, hogy tíz évvel korábban írták alá a Duna Védelmi Egyezményt. Ennek célja, hogy a Duna-menti országok kölcsönös együttműködése javítása a felszíni és felszín alatti vizek minőségét. 

(-)