Nem tágít a rendkívüli hideg, napokon belül kiadós csapadék is párosulhat hozzá

Az elmúlt napokban rendkívül hideg időben volt részünk, mely során olyan mélyre süllyedt a hőmérséklet, hogy több helyen, főleg az ország északi részén rekordok dőltek

„Péntek reggel északon a hőmérséklet -20 Celsius-fok alá süllyedt. Aznap ott meg is dőlt a leghidegebb nap rekordja: Lieskán a maximális hőmérséklet mindössze -15 Celsius-fok volt, ami 5 fokkal lépte túl az eddigi rekordot” – tájékoztatott Miriam Jarošová meteorológus.

A hétvégén folytatódott a hideg időjárás: szombaton az ország déli részén is alaposan 0 fok alá csökkent a hőmérséklet. Az éjszaka folyamán Dudincén -27,3 fokot, Lieskán -26,4 fokot mértek, míg Oravská Lesnán -30 Celsius-fok alá csökkent a hőmérséklet.

„Napközben is nagyon hideg volt, az ország minden részén bőven 0 fok alatt volt a hőmérő higanyszála. Északon és keleten sarkköri időjárás uralkodott, tehát a nappali maximum -15 és -10 fok között alakult, míg Dél-Szlovákiában -9 és -5 Celsius-fok közötti értékeket mutatott a hőmérő. Mivel továbbra is erős volt a légmozgás, a levegőt még hidegebbnek éreztük. A 35 km/órás erősségű szélnél a -14 Celsius-fokot -25-nek érezhettük” – tette hozzá a meteorológus.

A fagyos vasárnapi reggel abszolút rekordot hozott a nappali hőmérséklet terén Dudincén: a reggeli órákban ott -30,3 Celsius-fokot mértek. A mérések történelme során még sosem állapíthattak meg ilyen hideg reggelt. Oravská Lesnán a hőmérő higanyszála -35,2 Celsius-fokig süllyedt. Ettől hidegebb itt már csak 1985. január 7-én volt: akkor -36,6 fokot állapítottak meg.

„A hideg időjárás Európa más országaiban is problémát okozott. Hatalmas mennyiségű hóról, erős fagyokról, viharos szélről érkeztek hírek Romániából, Bulgáriából, Ukrajnából, Görögországból, Törökországból, de Olaszországból is, ahol több mint 100 centiméter friss hó hullott” – magyarázta Jarošová.

A fogcsikorgató hideg azonban korántsem tágít. Szerdáig az éjszakai hőmérséklet északon és a völgyekben -20 fok alá fog csökkenni, míg délnyugaton -8 Celsius-fok körül fog alakulni. Napközben kisebb enyhülésre lehet számítani, általában -7 és -2 Celsius-fok között fog alakulni a hőmérséklet, északon -11 és -7 között. Továbbra is lehet számolni erős légmozgással, aminek hatására hóátfúvások alakulhatnak ki az utakon.

Változás csütörtökön várható, mikor nyugaton elkezdhet havazni, de ónos esőre, havas esőre is lehet számítani. Továbbra is tartsuk magunk előtt, hogy ne becsüljük alá az időjárást, valamint védekezzünk a hideg és a fagy ellen.

noviny.sk/para