Nőtt a portugáliai erdőtűz halálos áldozatainak száma

Ötvenhét ember életét vesztette, ötvenkilenc pedig megsérült egy rendkívül heves erdőtűzben a Portugália középső részén található Leiria térségében szombaton - közölte Joao Gomes portugál közigazgatási államtitkár vasárnap.

Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos együttérzését fejezte ki, és jelezte: "az Európai Unió maximálisan kész segíteni". Portugália kérésére Spanyolország és Franciaország is több repülőgépet küld a térségbe, hogy segítsenek megfékezni a továbbra is tomboló tüzet.

Az első jelentések 19 halottról szóltak, de a szám fokozatosan emelkedett, és tovább nőhet. A tűz a Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében, az autóúton érte az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe.

Öt sérült állapota válságos. Marcelo Rebelo de Sousa államfő és a miniszterelnök szombat este a helyszínre utazott. "A helyzet sajnos eltér a megszokottól" - mondta az elnök. "Nem tehettünk többet annál, amit amúgy is megtettünk" a megelőzés és az azonnali válaszadás terén.

A számos falut fenyegető tüzet a rendőrség szerint egy villám okozhatta, amely belecsapott egy fába. A lángok nagy erővel és "megmagyarázhatatlan" sebességgel terjedtek - mondta a belügyminisztérium szóvivője. Portugáliában szombaton a 40 Celsius-fokot is meghaladta a hőmérséklet.

Vasárnap 692 tűzoltó 224 tűzoltóautóval oltotta a lángokat, munkájukhoz két repülőgép is csatlakozott. Biztonsági okok miatt több országutat lezártak. Televíziós felvételek szerint egészségügyi sátrakban több száz helyi lakost kezeltek füstmérgezéssel. Számos otthontalanná vált embert szállítottak át ideiglenes szállókra.

MTI/para