Országszerte sztrájkolnak a görögök az újabb megszorítások miatt

Országszerte sztrájkok bénították meg a mindennapi életet Görögországban szerdán, az emberek a kormány újabb megszorító intézkedései ellen tiltakoztak.

Országszerte sztrájkolnak a görögök az újabb megszorítások miatt
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Nem jártak a kompok, és több busz, vonat, illetve repülőgép sem közlekedett. Az orvosok és az önkormányzati dolgozók is csatlakoztak a nagyobb szakszervezetek 24 órára szóló felhívásához egy nappal a parlamenti szavazás előtt. Görögország szinte minden nagyobb városában tiltakoznak az emberek.

"Határozott üzenetet akarunk küldeni a kormánynak, az Európai Uniónak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF): nem hagyjuk darabokra szedni az életünket" - mondta Alekosz Perrakisz a PAME kommunista szakszervezeti szövetségtől.

Az athéni kormánynak azért kell csökkentenie kiadásait, hogy kiutalják neki a nemzetközi mentőcsomag következő részletét, amelyből egy júliusban lejáró hitelt szeretne fedezni. Görögország az elmúlt években időről időre az államcsőd szélére került, amelytől csak külföldi hitelezőinek köszönhetően tudott megmenekülni.

2019-ben a többi között nyugdíjakra és adókedvezményekre is kevesebbet fog fordítani a görög kormány. A csütörtök éjjel elfogadandó törvénytervezetnek köszönhetően 4,9 milliárd eurót takarítana meg a kabinet 2018 és 2021 között - jelentette az ANA görög állami hírügynökség.

Az eurozóna pénzügyminiszterei hétfőn tanácskoznak Görögország hitel-felülvizsgálatának lezárásáról és az újabb pénzügyi eszközök felszabadításáról.

(MTI)