A Pentagon a Fehér Ház felhatalmazása nélkül is végrehajtana légicsapásokat

Sajtóhírek szerint  az amerikai védelmui  minisztérium azt tervezi, hogy a Fehár Ház felhatalmazása nélkül is végrehajt légicsapásokat terroristák ellen. 

Az információ a CNN hírtelevíziótól származik, amelynek tudósítója forrásként a Pentagon meg nem nevezett munkatársaira hivatkozott.

A televízió szerint a Pentagonban a katonai vezetők arról egyeztetnek, hogyan gyorsítsák fel a terrorellenes akciók engedélyeztetését, úgy, hogy ne kelljen megvárni  a Fehér Ház döntését, hanem maga a minisztérium, sőt, akár a terepen lévő katonai parancsnokok is dönthessenek. Katonai szakértők és elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a döntéshozatal alsóbb szintekre terelése komoly kockázatokkal jár és a különösen érzékeny küldetések esetében gondot jelenthet. "Ha valami rosszul sikerül, minden felelősség az elnököt terheli, ám nagyon nehezen tudná vállalni a felelősséget, ha nem vett részt a döntéshozatalban" - nyilatkozta Cedric Leighton, nyugalmazott ezredes.

A Fehér Ház mindazonáltal már jelezte: elképzelhető, hogy  egyes döntéseket valóban alacsonyabb szinteken hozzák meg. Még szerdai sajtótájékoztatóján Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője arról beszélt, hogy folyamatban vannak a megbeszélések erről, s Trump elnök "úgy gondolja, hogy a terület szakértőiről van szó". Spicer azonban azt is hozzátette: "bizonyos döntéseket az elnöknek kell jóváhagynia".

A Pentagon csütörtökön bejelentette: az Egyesült Államok csütörtökre virradóra húsz légicsapást hajtott az al-Kaida terrorszervezet ellen Jemenben. A célzott támadásokkal az amerikai haderő több helyen mért csapást a terroristákra, felszereléseikre, infrastruktúráikra, nehézfegyverzetükre. Jeff Davis kapitány, a Pentagon szóvivője közleményben hangsúlyozta, hogy a légicsapásokat a jemeni kormánnyal egyeztetve hajtották végre.

A kommünikében a szóvivő leszögezte azt is, hogy a támadások célja az votl, hogy csökkentse az al-Kaida "képességét terrortámadások egyeztetésére, s ne használhassa fel a törvényes jemeni kormánytól elfoglalt területeket terrorakciók kidolgozására".

MTI/para