A pénteki fagyokra figyelmezteti a gazdákat a mezőgazdasági miniszter!

Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter felhívja a szőlősök és gyümölcsösök tulajdonosainak figyelmét, próbáljanak meg felkészülni az április 21-re, péntekre jósolt fagyokra.

A pénteki fagyokra figyelmezteti a gazdákat a mezőgazdasági miniszter!
-illusztráció-

A mezőgazdasági miniszter szerint a helyzet súlyosnak mutatkozik. Az előrejelzések szerint pénteken várhatók a legerősebb fagyok: “Felhívjuk a szőlősök és gyümölcsösök tulajdonosainak figyelmét, tegyék meg a szükséges lépéseket, hogy megóvják a termést" – hangsúlyozta a miniszter.

Közel egy évvel ezelőtt jelentős fagykárokat okozott az április végi zord időjárás. Matečná becslése szerint tavaly több mint 35 milliós eurós anyagi kárt okozott a gazdáknak a fagy.

“A gyümölcsösök tulajdonosai az elkövetkező éjszakákon nem alszanak majd, valószínűleg védeni fogják a termést” – mondta Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszteripari Kamara (SPPK) szóvivője.

A közelgő fagyok miatt a gazdák már többfelé elkezdték a gyümölcsösök védelmét. Ajánlott ilyenkor meglazítani a talajt, de öntözéssel is emelhetik a levegő hőmérsékletét akár 4 fokkal is.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet elsőfokú, sárga riasztást adott ki csütörtök éjszakára és péntek hajnalra. Az előrejelzés szerint pénteken lesz a leghidegebb: hajnalban a Dunaszerdahelyi járásban 0 fok körüli értékeket mérhetünk majd, utána pedig már fokozatosan emelkedik a hőmérséklet.


TASR/shmu/para