A Piťo-banda gyilkolási praktikáiról meséltek a zsaruk

Az alvilági gyilkosságok indítéka a leggyakrabban ugyanaz: leszámolás a konkurenciával, a pozíció erősítése egy bizonyos régióban. A gyilkosságok végrehajtója azonban gyakran az ország egy teljesen más területéről érkezik. Vagy akár külföldről.

A Piťo-banda gyilkolási praktikáiról meséltek a zsaruk
Juraj Ondrejčák, azaz Piťo

Tibor Gašpar országos rendőrkapitány és Peter Hraško NAKA-igazgató a Piťo-banda által elkövetett két gyilkosság részleteiről számolt be. A Joj TV riportjában beszéltek arról, hogy a szervezett bűnözői csoportok nem egyszer ki is segítik egymást egy-egy személy likvidálásánál.

Hasonlóképp történhetett ez az albán Fadil P. meggyilkolásánál is, amit egy bizonyos Dušan B., rendelt meg, akit Boržaként ismernek az alvilágban. Ő a jelek szerint Piťoékat bízta meg a gyilkosság végrehajtásával.

Gašpar emlékeztetett, hogy ez esetben Piťoékat a jutalom ösztönözte. Kifejtette, hogy az ilyen bérgyilkosságokat is részletes előkészítés előzi meg. Az elkövetők nagyrészt megfigyelik az áldozatuk egy-egy napját, szokásait.

Hozzátette, jellemző néha, hogy az összetartozást erősítik az alvilági bűnbandák azzal, hogy egy-egy gyilkosságnál többen is egymás kezébe adják a gyilkos fegyvert, majd mindannyian elsütik. 

Gašpar emlékeztetett arra, hogy a büntető törvénykönyv ismeri a bűnrészesség fogalmát, mely esetben ugyanolyan magas a kiszabható büntetési tétel, mint a végrehajtó esetében. Tehát a megrendelő, a gyilkosság lebonyolításának megszervezője, a sofőr, de még aki utólag segít a nyomokat eltüntetni vagy csak biztosítja a gyilkost afelől, hogy helyesen cselekedett, ugyanolyan büntetést kaphat, mint az, aki valójában gyilkolt.

A részvétel egyik utolsó formája épp a nyomok eltüntetése. Gašpar a Piťo-banda kapcsán egy Farkas (Vlk) néven ismert figura likvidálását hozta fel példaként. Emlékeztetett, hogy a bizonyítékok szerint őt maga Piťo fojthatta meg, de ekkor már el volt készítve számára egy sír.

"A testet levetkőztették, majd bedobták a sírba. Egy ásóval szétverték az arcát, főleg a fogait, hogy ne tudják azonosítani, emellett a hasüregébe is belevágták az ásót, abban a reményben, hogy ilyen módon elősegíthetik a gyorsabb bomlást" - szögezte le a NAKA igazgatója.

A Joj TV riportjában elhangzik, hogy az utóbbi időben több, már lecsukott egykori maffiózó kezdett beszélni régi gyilkosságokról. Több ilyen esetet beismert már maga Piťo is.

(Joj TV/para)