Piťo összejátszhatott Lališsal, hogy kiiktassák Takáčot

Juraj Ondrejčák, vagyis Piťo azt követően is együttműködött a Sýkora-klánt vezető Róbert Lališsal, hogy tulajdonképpen kivágták őt a bűnszövetkezetből - erről Júlia Mikolášiková tényfeltéró újságírónő írt legutóbbi cikkében.

Piťo összejátszhatott Lališsal, hogy kiiktassák Takáčot
Juraj Ondrejčák, azaz Piťo (Fotó: archív)

2014 januárjában a "Csámpásnak" (Čapatý) hívott Juraj Bílik beszélt arról egy nyilvános tárgyaláson, hogyan rúgták ki Piťót a Sýkora-klánból. Elmondása szerint erre akkor került sor, amikor egy Mikuláš Polónyval együtt elkövetett rablással felbosszantották a klánt már akkor vezető Róbert Lališt. Bílik szerint ez 1997-ben vagy 1998-ban történt.

Piťo ezután saját bűnbandát alapított, és továbbra is jó viszonyt ápolt például a Sýkora-klán szenci ágát vezető Peter Havašival.

Hogy mi vezethetett a pozsonyi alvilágban a 90-es években és a 2000-es évek első felében szintén erős Takáč-banda névadójának meggyilkolásához, arra azután derült fény, hogy a rendőrség meggyanúsította Piťót Ján Takáč megölésével, ő maga pedig ezt nem sokkal később beismerte.

Mikolášiková egy, a rendőrséghez közel álló forrásától megtudta, hogy az egész azzal kezdődött, amikor Takáč egyik erős embere, Róbert Pál megjelent Piťonál azzal, hogy az ő egyik emberük, bizonyos Richard Hrotko (Bejby) megverte a Takáč-banda egyik tagját, Pegyt, ezért neki vége.

Miután a levegőbe repítették a kocsiját, és súlyosan megsérült a férfi barátnője is, Lališék árulták el Piťoéknak, ki volt a tettes. Ezután eldöntötték, hogy Piťoék intézik el Pált, Lališék pedig Takáčot.

Takáč akkoriban jelentette ki, hogy ki kell iktatni Piťót is. A nyomozók előtt Piťo állítólat azt állította, hogy ezt megelőzendő cseréltek Lališsal. Hozzátette, hogy ez nem területi harc volt a Takáč-bandával, és nem is a pénzről szólt, ellenben válaszlépésnek szánták, és hogy megakadályozzák őket a támadásban.

Ondrejčák a nyomozók szerint három személyt bízott meg Takáč megfigyelésével. Köztük volt Ján Šalaga, valamint Matej Orlík. Ján Takáčot végül 2003. július 30-án gyilkolták meg Pozsony Kramáre városrészében. Šalaga volt a sofőr, Orlík kísérte őket egy másik kocsival, és adott esetben elcsalta volna a rendőröket más irányba. Ľuboš Zelman volt az, aki egy géppisztollyal odament a panelház előtt éppen egy luxus Mercedesbe beszálló Takáčhoz, és hátulról beleeresztett tíz lövést.

Róbert Pált egy bizonyos Juraj Havran figyelte meg egy rejtett kamerával, amely a kocsijában volt felszerelve. Az információit aztán átadta Lališnak. A bűnbanda végül 2013 novemberében, néhány hónappal Takáč után kiiktatta Pált is.

2004 júniusában a pozsonyi Kikötői hídnál végeztek Peter Havašival, aki Porsche Cayenne-jével épp megállt a Stop táblánál. Egy Audi A6-os állt meg mellettük, abból nyitottak tüzet. Havaši mellett életét vesztette testőre, Gejza Veszprémy is. 2005 januárjában a Takáč-banda embereit gyanúsították meg a bűnténnyel, de a koronatanúról kiderült, hogy az anyját is eladná, így megbízhatatlannak ítélték a vallomását.

(JM-SME/para)