Plavčant hirtelen elnyelte a botránya, Danko kezében a koalíció jövője

Ezt is megértük: Andrej Danko kezében a kormánykoalíció jövője. Rajta múlik, saját, meg pártja érdekékben elnézi-e a kormányfő szerda délelőtti hátbatámadását. 

Plavčant hirtelen elnyelte a botránya, Danko kezében a koalíció jövője
Fotó: TASR

Mert azt követően, hogy Robert Fico tegnap jól leteremtette a sajtót, mára kijózanodott és első lendülettel fenékbe billentette a botrányaitól szabadulni nem tudó SNS-es oktatási miniszterét. Ettől a koalíciós körökben is meglepetésként ható seggbe rúgástól meg megeredni látszott a koalíciós pártok vezetőinek szája. Bugár Béla és Andrej Danko is rögtön kocogtatni kezdték a poharukat, szót kértek iziben. Elvégre mindenkinek jár egy interpretáció.

Bugár Bélának azon nyomban az előrehozott választások réme meg a legújabb mantra, a mag-Európa jutottak eszébe. Az előbbit, teljesen érthető okok miatt kapásból elutasította, de hát a Híd most nem is áll stabil 6,5 százalékon. Ugyanazzal a lendülettel a pártelnök kijelentette, hogy a koalciós nemzetieken múlik a kabinet hitelessége, ezért mindenkit nyugalomra intett.

Ezt a nyugalmat Danko nagyon mellre szívhatta, meg talán hirtelen megijedt a nagyotmondás lehetőségétől, és ráérősen halasztgatni kezdte a koradélutánra meghirdetett tájékoztatójának időpontját. Most már tudjuk, a beharangozott fél kettő helyett este fél hatkor zúdítja ránk a vélt igazát. Elvégre nehéz megemészteni azt, hogy Fico váratlant húzott ma reggel és mindenkit meglepve Peter Plavčannak ajtót mutatott.

Andrej Dankó így ajtó-ablak helyzetbe került, hogy öngólt rúgjon a koalíció kapujába. Elvégre nehéz lehet nem elveszteni a fejet, mert a szempontukból tulajdonképpen botrány történt: a kormányfő megelégelte az SNS praktikáit.

(sárp)