Pokolgép készítéséhez szükséges anyagokat találtak egy 14 éves fiúnál

Pokolgép készítéséhez szükséges anyagokat, vegyszereket és Allahu akbar! (Allah a leghatalmasabb!) feliratú üveget találtak egy 14 éves fiúnál Belgiumban - erősítette meg szerdán a belga ügyészség.

A hatóság szerint a 14 éves emellett robbanószerkezetek készítéséhez való leírást keresett az interneten.

Az ügyészség szóvivője azonban kiemelte: nincsenek terrorista háttérre, vagy iszlamista radikalizálódásra utaló jelek. A fiatalember valószínűleg csak kedvtelésből cselekedett, esetleg fontossá akarta tenni magát - tette hozzá.

Ugyanakkor, hogy mindennemű veszélyt kizárjanak, a fiú átmenetileg zárt intézetbe kerül - mondta az ügyészségi szóvivő.

A 14 éves fiú azzal vonta magára a hatóságok figyelmét, hogy három másik serdülővel együtt a hírhedt brüsszeli Molenbeek negyed egyik építkezésén egy tűzoltó készülékkel játszadozott. A fiú hátizsákjának és szobájának átkutatása során bukkantak a hatóságok a gyanús tárgyakra és vegyszerekre.

A spanyol rendőrség a nap folyamán két feltételezett dzsihadistát vett őrizetbe. A "migrációs hátterű" férfiak madridi Moratalaz negyedében lévő lakásának átkutatása során egyebek mellett négy AK-47-es gépkarabélyhoz való tárat, illetve lőszert találtak - közölte a spanyol belügyminisztérium. A férfiakat a fegyvertartásra vonatkozó törvények megsértésével és a terrorizmus közösségi hálókon való dicsőítésével vádolják. A tárca szerint vizsgálják, hogy terveztek-e merényletet elkövetni.

A madridi belügyminisztérium szerint a 2015 közepén életbe léptetett második legmagasabb terrorkészültségi fokozat óta Spanyolországban 175 dzsihadistát vettek őrizetbe.

MTI/para