Polgármester is gyanúsított a pozsonyi korrupciós afférban!

A rendőrség három személyt és egy társaságot gyanúsít közvetett korrupcióval.

Polgármester is gyanúsított a pozsonyi korrupciós afférban!
Tibor Gašpar (Fotó: TASR)

A gyanúsítottak között van a 38 éves Miroslav Z., a 30 éves Vladimír U. valamint a 44 éves dévényújfalui polgármester, Milan Jambor. Erről hétfői sajtótájékoztatóján beszélt Tibor Gašpar országos rendőrkapitány, aki azt is elmondta, hogy amennyiben beigazolódik a bűnösségük, két évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik őket.

A rendőrség szerint a polgármester január 27-én azzal kereste meg a Pozsonyi Járási Hivatal egyik alkalmazottját a környezetvédelmi osztályon, hogy 5 ezer eurót ígérjen neki, amennyiben biztosítja, hogy a hivatal beleegyező nyilatkozatot ad ki egy konkrét társaság projektjéhez, valamint jóváhagyatja a társaság működési rendjét is. Ez a társaság hulladékot hasznosítana újra mobil eszközökkel. Gašpar közlése szerint korábban megegyezett a társaság képviselőivel, hogy közvetít nekik az ügyben.

Egy további találkozójuk február 9-én történt, ahol Jambor megismételte az ajánlatot, és egy újabb dokumentum jóváhagyását kérte. Ezt követően február közepén a hivatali dolgozó már a társaság két képviselőjével, Miroslav Z.-vel és Vladimír U.-val találkozott, ahol pedig a két férfi ismét felajánlott neki 5 ezer eurót, valamint negyedévente egy bizonyos összeget a társaság nyereségéből, ha fokozatosan újabb és újabb kérvényüket hagyják jóvá.

Gašpar közölte, hogy ez az első eset, amikor alkalmazzák a jogi személyek felelősségre vonásának elvét is. Itt ugyanis a három természetes személy mellett az a cég is gyanúsított, amelyet képviseltek az illetők.

Kihangsúlyozta emellett a hivatali dolgozó segítségének fontosságát, aki az elejétől fogva együttműködött a rendőrökkel.

(TASR/para)