Pozsonytól Párkányig, Jányoktól Nádszegig takarítják a Duna és a Kis-Duna környékét

Összefogni a Dunáért, kitakarítani a partjait illetve a közelében fekvő falvak és városok környékét. Ezzel a felhívással szólította meg Sólymos László környezetvédelmi miniszter a Duna menti önkormányzatok képviselőit, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, melynek célja egy tisztább és zöldebb Szlovákia. Már 36 önkormányzat jelezte részvételi szándékát.

Pozsonytól Párkányig, Jányoktól Nádszegig takarítják a Duna és a Kis-Duna környékét
Illusztráció

„A Duna az európai integráció szimbóluma, amely összeköti a szomszédos államok lakóit. Ezzel a rendezvénnyel azt akarjuk megmutatni, hogy mindenkinek magából kell kiindulnia. Ezért külön öröm számomra, hogy a felhívás csaknem 40 önkormányzatnál támogatásra talált. Egy jó dolog mellé állnak“ – mondta Sólymos László miniszter.

Idén a Duna-napi nagytakarítás június 24-én lesz.

A nap folyamán az önkéntesek csoportjai megtisztítják nemcsak a folyópartot, hanem minden területet, ahol erre szükség van. Azok a települések, melyek első körben jelentkeztek, a környezetvédelmi minisztériumtól szemetes zsákokat és kesztyűket is kapnak. Az összegyűjtött szemét elszállítását pedig a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat biztosítja.

A miniszter Egy nap a Dunáért elnevezésű kezdeményezéséhez 36 önkormányzat csatlakozott. Pozsony három városrészén – Pozsonypüspökin, Főréven (Ružinov) és Horvátújfalun (Jarovce) – kívül 

bekapcsolódik még Komárom és Párkány, valamint  Nagyszarva, Vajka, Keszölcés, Felbár, Csallóköznádasd, Csiliznyárad, Szap, Kulcsod, Medve, Garamkövesd, Komáromfüss, Nagykeszi, Kolozsnéma, Karva, Izsa, Muzsla, Pat, Helemba, Pozsonyivánka, Tőkésisziget (Zálesie), Fél, Hegysúr (Hrubý Šúr), Jányok, Illésháza, Vittény, Tallós, Felsővámos, Nádszeg, Hidaskürt és Jóka.

Az eseményt támogatja a IUVEN ifjúsági szervezet is.

A Nemzetközi Duna Napot 2004. június 29-én a Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság (ICPDR) hirdette meg, abból az alkalomból, hogy tíz évvel korábban írták alá a Duna Védelmi Egyezményt. Ennek célja, hogy a Duna-menti országok kölcsönös együttműködése javítása a felszíni és felszín alatti vizek minőségét. Ezen a napon a legtöbb országban különféle rendezvényekkel irányítják a nyilvánosság figyelmét a folyóra.

A maga 2860 kilométerével a Duna Európa második leghosszabb folyója a Volga után. Vízgyűjtő területe, amelyről összegyűjti és a Fekete-tengerbe vezeti a vizet, meghaladja a 800 ezer négyzetkilométert, ami Európa közel tizedét teszi ki.

(h/para)