Radioaktív anyagot találtak Nyitrán!

Nem okozott környezetszennyezést és a lakosság körében sugárbetegséget az a radiaktív anyag, amelyet a rendőrség január 10-én, kedden este talált Nyitra Köröskény (Krškany) városrészében.

Radioaktív anyagot találtak Nyitrán!
A nyitrai utca, amit a rendőrségi intézkedés idejére lezártak a hatóságok (Fotó: TASR)

"A gyanús tárgyat begyűjtöttük, jelenleg szakértők vizsgálják. További rendőri intézkedésre nem került sor" - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Božena Bruchterová rendőrségi szóvivő. A hatóságok intenzíven nyomoznak, hogy kiderítség, honnan származik a sugárzó tárgy.

Az egész ügy onnan indult, hogy a nyitrai bűnügyi rendőrség munkatársai olyan információhoz jutottak, hogy az említett nyitrai városrészben radioaktív anyag található. Az országos rendőr-főkapitányság specialistáinak segítségével azonnal kutatni kezdtek a tárgy után, és január 10-én az esti órákban meg is találták a keresett vastárgyat.

A Közegészségügyi Hivatal nyitrai kirendeltségének munkatársai ezt követően megállapították, hogy a tárgy valóban radioaktív anyagot tartalmaz. 

A rendőrség radioaktív anyag tiltott előállítása és birtoklása miatt indított büntetőeljárást. Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy a zsaruknak gyanúsítottjuk is van, de ha az illetőt megtalálják, egytől hat évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

(TASR)