A Red Bull főnöke megváltoztatná a Forma-1-es motorszabályokat

Christian Horner, a Red Bull Forma-1-es csapatának főnöke szerint módosítani kellene a motorszabályokon, hogy a pilóták a mostaninál több erőforrást használhassanak fel az idény során.

A Red Bull főnöke megváltoztatná a Forma-1-es motorszabályokat
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A sportvezető azok után beszélt elképzeléséről, hogy a világbajnoki sorozat múlt hétvégi Olasz Nagydíján a pole pozícióból induló mercedeses Lewis Hamilton volt az egyetlen versenyző, aki arról a rajthelyről startolt el, amelyet megszerzett az időmérő edzésen.

"Ha rajtam múlna, a következő stratégiai megbeszélésünkön ez lenne az első számú téma" - jelentette ki Horner.

"Jövőre még több verseny lesz, s az, hogy csak ennyi, vagy még kevesebb motort használhatunk fel, nem csökkenti a költségeket: így is cseréljük benne az alkatrészeket, csak még büntetést is kapunk érte" - utalt arra a sportvezető, hogy az idei húsz futam helyett jövőre már 21 versenyhétvégéből áll majd a világbajnokság, és a tervek szerint csak három erőforrást lehetne használni. "Az öt motor jobb lenne" - zárta szavait Horner.

Ross Brawn, a Forma-1-et irányító cégcsoport ügyvezetője korábban úgy nyilatkozott, változtatniuk kell a büntetési rendszeren, ugyanis "utálja, ha a technikai problémák hatással vannak a versenyekre".

A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint egy versenyző egy szezonban négy motort használhat, s amennyiben ezt túllépi, hátrébb sorolják a rajtrácson. A mostani szezonban nem voltak ritkák a 25-30 helyes rajtbüntetések, sőt, akadt, hogy a McLaren pilótája, Stoffel Vandoorne papíron 65 hellyel startolt hátrébbról.

A monzai versenyhétvégén a húsz pilótából kilencen kezdték büntetéssel.

(MTI)