A régi város és az Oroszlán is esélyes az amerikai producercéh díjára

A régi város és az Oroszlán című kis költségvetésű, független produkciók is jelölést kaptak kedden az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díjára.

A tíz díjesélyes közé jutottak még a vasárnap hét Golden Globe-díjat is elnyert Kaliforniai álom, valamint a Holdfény, A számolás joga, A fegyvertelen katona, az Érkezés, a Hell or High Water, a Fences és a Deadpool producerei is - ismertette a The Hollywood Reporter.

A PGA által jelölt tíz film címének bejelentése éppen az Oscar-jelölésekről folyó szavazás derekára esett: az amerikai filmakadémia tagjai múlt csütörtök óta adhatják le voksaikat, a jelölőfolyamat pénteken zárul.

Arra persze semmi garancia, hogy a filmakadémia tagsága is ugyanezeket a produkciókat jelöli majd a legjobb film díjára, bár az elmúlt években néhány jelölt kivételével szinte fedték egymást a PGA és a filmakadémia jelöltlistái. Ugyanakkor az is előfordult már, hogy jócskán elütöttek egymástól.

A díjszezonban előtérbe került Éjszakai ragadozók, Loving, Jackie, 20th Century Women vagy Captain Fantastic című filmeket sem jelölte díjára idén a producercéh, de könnyen előfordulhat, hogy némelyiket mégis felkarolja majd a filmakadémia. 

A PGA díjának nyertese azonban jó eséllyel veheti át a legjobb film Oscarját is: az elmúlt 27 évben 19 alkalommal kapta meg a producerek által győztesnek választott alkotás a filmakadémia díját is. Tavaly ellenben a producercéhnél A nagy dobás kapta a trófeát, a filmakadémia tagságának többsége pedig a Spotlight - Egy nyomozás részletei című filmet díjazta.

Az animációs mezőnybe öt egész estés produkció, a Szenilla nyomában, a Kubo és a varázshúrok, a Zootropia - Állati nagy balhé, a Vaiana és A kis kedvencek titkos élete című film jutott be.

A dokumentumfilmek közül a Dancer, a The Eagle Huntress, a Mesés élet, az O.J.: Made in America és a Tower című produkció került a jelöltek mezőnyébe.

A producerek tévésorozatok, illetve tévéműsorok, sportprogram, digitális sorozat, drámai és vígjátéki sorozatepizód, ismeretterjesztő műsor, gyermekprogram, tehetségkutató műsor és talkshow kategóriában is odaítélik díjaikat.

A PGA gáláját január 28-án tartják Los Angelesben, ez lesz az év első, nagy filmes céh által rendezett díjátadója, egy nappal megelőzve a hollywoodi színészcéh (SAG) és egy héttel megelőzve a rendezőcéh (DGA) díjátadó ceremóniáját.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia jelöléseit január 24-én, kedden jelentik be, az Oscar-díjakat pedig február 26-án, vasárnap adják át Hollywoodban.

(MTI)