Rekordáron kelt el egy bronzszobor az árverésen

Rekordáron, 57,3 millió dollárért kelt el Constantin Brancusi egy bronzszobra a Christie's aukciósház modern és impresszionista árverésén hétfőn New Yorkban.

Rekordáron kelt el egy bronzszobor az árverésen
Fotó: christies.com

A La Muse endormie (Alvó múzsa) című szobor egy 26 centiméteres női fej, amelyet 1913-ben készített a román szobrászművész. A bronzszobor értékét előzetesen 25-35 millió dollárra becsülték a Christie's művészettörténészei. A leütési ár rekord Brancusi esetében, előzőleg 37,2 millió dollár volt a legmagasabb ár, amelyet művéért fizettek egy 2009. februári árverésen.

A Brancusi-rekord mellett, az est másik fénypontja Pablo Picassio Femme assise, robe bleue című portréja volt, amely 45 millió dollárt kelt el. A kék ruhában ülő nőt ábrázoló festmény, a spanyol művész egyik leghíresebb portréja múzsájáról, Dora Maarról. 

Az 1939-ben készült festményt a nácik a második világháborúban lefoglalták Paul Rosenbergtől, Picasso műkereskedőjétől és el akarták vinni Franciaországból, ám francia ellenállók meghiúsították tervüket. A festmény hat éve 26 millió dollárért kelt el, a hétfői árverésen egy amerikai műgyűjtő vásárolta meg.   

A spanyol festő egy másik képéért, a Femme assise dans un fauteuil (Karosszékben ülő nő) című, 1917-1920 között készült festményért 30,3 millió dollárt fizetett új tulajdonosa.

Marc Chagall 1939-ben készült Les trois cierges (Három gyertya) című festménye 14,5 millió dollárért kelt el. Claude Monet két képéért mintegy 20 millió dollárt fizettek új tulajdonosai. 

Az árverés hétfői napján az árverésre vitt 52 tételből 43 kelt el összesen 289 millió dollárért, a második napon olyan festőnagyságok képeiért licitálhatnak a gyűjtők, mint Egon Schiele vagy Gustav Klimt.

(MTI)