Rengeteg Facebook-oldalon terjeszti álhíreit a Kotleba-legénység

Az ĽSNS mintegy 140 oldallal rendelkezik a Facebookon. A Denník N foglalta össze, hogyan vezetnek félre ezáltal több százezer embert.

Rengeteg Facebook-oldalon terjeszti álhíreit a Kotleba-legénység
Fotó: TASR

Az elmúlt napokban például fény derült arra, hogy egy álhírt terjesztenek arról, hogy a vasúti járőreik megmentettek egy nőt attól, hogy megerőszakolják. Az esemény kapcsán össze is hívtak egy sajtótájékoztatót, igazolandó, hogy helyük van a vonaton. A Denník N viszont kiderítette, hogy azon a bizonyos vonaton a zöld pólósok ott se voltak, ráadásul az egész erőszakolási ügy sántít.

Egy Budapestről Németországba tartó nemzetközi járatról volt szó, ám a nyitrai rendőrség szerint nem történt semmi olyasmi, amit Marián Kotleba és hívei állítanak. Renáta Čuháková rendőri szóvivő arról számolt be, hogy ugyan egy alvó nőt valaki megérintett a vonaton, de nem volt szó szexuális zaklatásról. A lány, aki megijedt az idegen személy érintésétől, felkereste a vasúti személyzetet, de még csak nem is az ĽSNS emberei voltak azok, akik segítettek neki.

Kotleba ehhez képest a sajtótájékoztatón folyton a "vasúti osztagot" emlegette, amely megakadályozta a bűntényt, anélkül, hogy világossá tette volna, hogy a vasúttársaság személyzetéről volt szó. 

Egyébként a lány, aki Hamburgba utazott, jól van, és nem tűnt el semmije. A ZSSK (Szlovák Vasúttársaság) azt közölte, hogy az ismeretlen személy egy vasúti lopásokra szakosodott szervezett bűnbanda tagja lehetett, a rendőrség nyomoz utána.

A bűneset egyébként ráadásul még valószínűleg Magyarországon történt, mert a párkányi állomáson a gyanúsítottak leszálltak.

Kotlebáék egy másik esetben is "aszociális" csoportok ténykedésére figyelmeztettek egy állítólagos csomaglopással, de kiderült, hogy egy koreai párnak nem ellopták a csomagját, csak ott felejtették a vonaton.

Kotleba pártja fokozatosan egy 139 oldalból álló együttest hozott létre a Facebookon, amelyen terjesztik a sületlenségeiket. Ezzel több százezer embert érnek el, amire egyetlen másik szlovákiai párt sem képes. A hálózatba tartoznak a párt képviselőinek, Marian Kotlebának, Milan Mazureknak és Milan Uhríknak a saját oldalai, továbbá az ĽSNS regionális szervezeteinek oldalai, továbbá például a „Som Slovák a som na to hrdý“ (Szlovák vagyok és büszke) oldal, amelynek működtetője a hívük.

A Denník N közlése szerint a 139-ből 56 oldal követőinek száma meglehetősen csekély, nem éri el az 500-at sem. 15 esetben viszont meghaladja a 10 ezret, 5 a 30 ezret, a legnagyobb pedig egy 80 ezres. Persze azt nem tudni, hogy összességében hány embert ér el ezzel az ĽSNS, mivel egy ember több oldalukat is követhet. Ha viszont összeadjuk a követők számát, 566 ezer jön ki.

A Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko elnevezésű oldaluknak több mint 80 ezer követője van, ezzel a második legnagyobb az SaS mögött (121 ezer). Harmadik a sorban a Boris Kollár-féle Sme rodina (67 ezer), míg negyedik Igor Matovič pártjáé, az OĽaNO-é (62 ezer). Marián Kotleba facebookos oldala követőinek száma is eléri a 77 ezret, míg a Volím Kotlebu, volím správne (Kotlebát választom, helyesen döntök) nevű oldal 41 ezer követővel rendelkezik.

(Denník N)