Rezník miatt Bugárék nem verik szét a kormánykoalíciót

A közmédia igazgatói tisztsége nem az az ügy, ami miatt a Híd szétverné a kormánykoalíciót, és az is simán elképzelhető, hogy a párt Jaroslav Rezník megválasztása elé nem gördít akadályokat. Így értelmezhető a párt első emberének péntek délelőtti nyilatkozta.

Rezník miatt Bugárék nem verik szét a kormánykoalíciót

Bugár Béla azt követően állt a nyilvánosság elé, hogy előző nap a parlamentben nem sikerült megválasztani a Szlovák Rádió és Televízió  (RTVS) vezérigazgatóját. Mint ismeretes, egy szavazton múlt, hogy Jaroslav Rezník, a Smer és az SNS jelöltje elegendő támogatást szerezzen. Legközelebb jövő  kedden szavaz a törvényhozás arról, hogy a második fordulóba jutott jelenlegi igazgató, Václav Mika és Rezník közül ki legyen a győztes jelölt.

A Híd elnöke nem zárta ki, hogy az RTVS vezérének második körös választásán belemegy abba, hogy rábólint a szlovák állami hírügynökség (TASR ) jelenlegi irányítójára, Rezníkre. Mindenesetre a párt az esetleges támogatását a Pátria rádió számára kedvező garanciákhoz köti.

Rezník 1997-2005 között a közszolgálati rádió igazgatója is volt már, és az SDĽ-ből és a HZDS-ből érkező emberek, valamint a valamikor parlamenti elnök, Pavol Paška „keleti csoportja” sorakoztak fel mögötte. Mostani megnyilatkozásai alapján  úgy tűnik, nagyobb teret adna a nemzetiségi adásoknak. A Pátriával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a nemzetiségek legfontosabb hírforrásává kellene fejlődnie.

Bugár szerint a közmédia főnökének megválasztása még nem lezárt ügy,  a kérdés még további tanácskozások tárgyát képezi: a frakció a hétvégén megrágja, a kérdéskört, aztán a koalíciós partnerekkel is átveszik a témát és ezt követően Rezníkkel is leülnek tárgyalmi. Hétfőn születik döntés arról, mi lesz a Híd végső álláspontja.

(sárp)