Romák szlovákiai integrációs sikertörténetéről számolt be a New York Times

A görgői (Spišský Hrhov - Lőcsei járás) romák integrálásának sikertörténetét észrevette a tekintélyes amerikai napilap is.

Romák szlovákiai integrációs sikertörténetéről számolt be a New York Times
Fotó: SITA-archív

Hosszabb riportban írnak arról, mit ért el Vladimír Ledecký polgármester, mióta hivatalba lépett. Emlékeztetnek arra, hogy amikor Ledecký 1998-ban polgármester lett, a romák áram nélküli viskókban éltek, munkanélküliek voltak, gyerekeik ötöde pedig speciális iskolába járt, ahol alig valamit tanultak meg, ráadásul szegregálták őket a többi gyerektől.

Ehhez képest ma a munkanélküliség 20% alá csökkent, egyetlen gyereket sem küldenek alapvetően speciális iskolába,ás három roma már főiskolás. 

Kifejtik, hogy Ledeckývel együtt több fiatal képviselő is a helyi önkormányzat tagja lett 1998-ban, és a romatelep roskadozó viskóit hamarosan téglaházak váltották fel. Fából készült szobrok, színes mozaik került a helyi közösségi ház udvarára, parkot és fürdőt létesítettek.

A faluba pedig egy idő után új lakosok érkeztek. A New York Times riportjában hangsúlyozzák, hogy Görgőn jobb a viszony a romák és a többségi szlovákság között, mint bármelyik környező településen.

Ledecký mellett Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos is pozitív hangnemben nyilvánult meg a faluval kapcsolatban, ugyanakkor az NYT beszámol arról is, hogy a megyében gyakran bukkannak fel a Marián Kotleba-féle ĽSNS neofasiszta hívei, akik a társadalom parazitáiként tekintenek a romákra.

Kotlebáékat nem először veszi észre a New York Times, korábban beszámoltak már a vasúti szerelvényeken történő járőrözéseikről, és az európai neofasizmus fellendülése kapcsán is.

(Denník N/New York Times)