Röntgenteleszkópot lőtt fel Kína az űrbe

Először küldött az űrbe és helyezett üzembe röntgenteleszkópot Kína: a Hard X-ray Modulation Telescope (HXMT), Insight nevű szerkezetet csütörtökön a Góbi-sivatagban lévő Csiucsüan Űrközpontból lőtték fel – írja írja az MTI. Hordozórakétája segítségével az Insight a Földtől 550 kilométerre lévő keringési pályára áll.

A 2,5 tonnás teleszkóp többek között a fekete lyukakat és a pulzárokat kutatja, emellett a gravitációs hullámokért felelős gammakitörések keresésében is részt vesz. Segítheti a tudósokat a fekete lyukak evolúciójának megértésében, a pulzárok erős mágneses mezejének és belsejének kutatásában.

A teleszkóp révén a szakértők arra is választ kaphatnak, hogyan használhatók a pulzárok az űrhajók navigálásánál. “Az Insight olyan, mint egy kis megfigyelőállomás a világűrben” - mondta a teleszkóp fejlesztője, Lu Fang-csün. “A tudósok reményei szerint a kutatások során áttöréseket érhetnek el a fizika területén” - mondta Csang Suang-nan, a projekt vezető kutatója.

Kína az elmúlt években nagy előrelépéseket tett űrkutatási programjában. 2020-ra Mars-missziót terveznek, a következő 15-20 évben pedig embert akarnak küldeni a Holdra.

A röntgenteleszkópok (angolul: X-ray telescope, XRT) olyan távcsövek, amik az elektromágneses sugárzás röntgen tartományában figyelik az univerzumot. Mivel a föld légköre ezt a sugárzást zömében elnyeli, ezért szükséges minél magasabb pontról, leginkább az űrből üzemeltetni ezeket az eszközöket. Az űrkutatás történetében több tucat röntgenteleszkópot telepítettek már az űrbe, legismertebb talán a NASA Chandra (Chandra X-ray Observatory, CXO) űrtávcsöve, amit 1999-ben állítottak Föld körüli pályára.

(MTI)