A Rossz Zsűri

A Rossz Zsűri minden évben alkalmilag találkozik mind önmagával, mind a versenyzőkkel, május környékén, Rimaszombatban. Ez a zsűri nem csak rossz, de alkalmatlan is, valamint nagyon rosszindulatú, szakmailag képzetlen, tipikusan felvidéki magyar, azaz bratyizós, korrupt és zugivó, mind, ahányan vannak. Verset, prózát itt hallanak életükben először, ezért a Rossz Zsűrit el kellene törölni a föld színéről.

A Rossz Zsűri

A margó szélére jegyzem meg, hogy a Rossz Zsűrit általában azok a Felkészítők tartják rossz zsűrinek, akik az adott év adott időpontjában nem nyertek, akik viszont nyertek, ők a Rossz Zsűrit nagyon jó zsűrinek tekintik.

Az a szép pillanat sikkad el valahol, amiért ezt a seregszemlét egykor létrehoztuk: a magyar- és a világiridalommal való találkozás közös öröme. Verseny van, életre – halálra.

Szögezzük le azt is, hogy a Szervezők sem értenek semmihez, a Jó Zsűri öszeállításához különösen nem,  - játszásiból - megteszem helyettük, a Jó Zsűri: Ascher Oszkár - piciny pátoszú elnök. Ülnökök: Major Tamás -  baloldali érzelmű színész, Latinovits Zoltán - ködszurkáló, Mácsai Pál - Koncz Zsuzsa egykori férje, Faludy György - John Donne reneszánsz angol költő perverz verseinek magyar fordítója, Weöres Sándor - publicista, Cseh Tanás - lázadó verséneklő, Woody Allen - pártatlan külföldi.

A Jó Zsűri bemutatása és méltatása után meghallgatja a tizennyolc verset, vagy prózát, zömében Janikovszky Évától, Böröndi Lajostól, újabban Lackfi Jánostól, ad abszurdum Móra Ferenctől vagy Arany Jánostól, majd döntéshozatalra visszavonul, melynek során - nem zárhatjuk ki -, hogy ölre mennek, vagy jól beverik egymás orrát; pontozással győz Pisti. Pontozással nem győz: Ingrid, Beáta, Nikolett, Iván, Ronaldinó, stb.

A fentiekből kiderül, hogy: Pisti számára ez a zsűri jó zsűri. Ingrid, Beáta, Nikolett, Iván, Ronaldinó, stb. számára rossz zsűri, mert nincs viszonyuk a vershez, a prózához, a színpadhoz, a pódiumhoz, a gitárhoz, s ha mégis lenne, akkor hát igen: sem nem pirospozsgásak, sem nem nagybajszúak, ergo: nem felvidéki magyarok.

A Jó Zsűri még ennél is eredetibb változata az, ha tizennyolc gyerek jutott be az országos döntőbe, akkor tizennyolc tagú legyen a zsűri is, tételesen a tizennyolc felkészítő. Az ő mindenre kitérő, elemző szakmai étékelésük felforrósodó pillanatait felismerve vagy Szászi Zoli barátom, vagy Juhász Dósa János barátom kihívja a gyorsmentőket, szükség esetén a rohamrendőrséget, kockáztatva azt, hogy ma Pisti sem győz.

Az országos vers- és prózamondó verseny viszont nem erről szól. Látszólag mindenki az igazságot keresi. Vagy a maga igazát.