Csökkent a pozsonyi repülőtér forgalma az első félévben

A pozsonyi repülőtéren az idei első félévben 641 815 utast kezeltek, öt százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi év első hat hónapjában. Az adatokat kedden hozta nyilvánosságra a pozsonyi repülőtér.

Júniusban a repülőtér forgalma 174 812 utas volt, ami éves összehasonlításban  két százalékos visszaesést jelent. Májushoz viszonyítva viszont 55 százalékos volt a növekedés.

Az első félévben kezelt utasok 85 százaléka a rendszeres járatokat vette igénybe. A nemzetközi járatok gépeinek telítettsége 9 százalékponttal emelkedett.

"Ez annak köszönhető, hogy a légitársaságok és az utazási irodák jobban koordinálták tevékenységüket" - mondta újságíróknak Maros Jancula, a repülőtér ügyvezető igazgatója.

Tomás Kika, a repülőtér kereskedelmi igazgatója elégedett az első félévvel. Kiemelte, hogy sikerült átcsábítani néhány légitársaságot, illetve járatot a bécsi repülőtérről, mert Pozsonyban kedvezőbbek az árak. Úgy vélte, a nemrégiben megújult pozsonyi repülőtér a jövőben kedvező alternatívát jelenthetne a légitársaságoknak Béccsel szemben.

A tavalyi évben összesen 1,67 millió utast kezeltek Pozsonyban, ami éves szinten 2,6 százalékos visszaesést jelent. Az idei évben 1,85 millió utassal számolnak. Bár ez növekedés, de még mindig elmaradna a 2008-as év eredményétől, amikor rekordszámú 2,2 millió utas fordult meg a pozsonyi repülőtéren. 

Pozsonyban jelenleg hat légitársaság mintegy 30 célállomásra szállít utasokat. A legnépszerűbb célpont London, amelyet Milánó és Dublin követ.

A légitársaságok között továbbra is a Rynair a legnagyobb, amely tavaly Pozsonyból, vagy Pozsonyba 498 429 utast szállított.

A szlovák kormány jelenleg azt tervezi, hogy az 1946-ban létrehozott repülőteret 30 évre bérbe adja magánbefektetőnek.

MTI