Komáromi nagygyűlés: Hazádnak rendületlenül, ha nem vagy áruló…!?

„Hazádnak rendületlenűl: Légy híve, óh magyar“ hangzott föl a Szózat azon az eredetileg nagygyűlésnek, vagy ahogy tetszik, a kettős állampolgárság szlovákiai visszaállításáért szervezett szimpátiatüntetésnek a nyitóakkordjaként, amelyet három civil szervezet hirdetett meg a komáromi Klapka térre, 14:30 órára.

Az összejövetel némi késéssel vette kezdetét, hogy senki ne maradjon le az eseményekről.

Berényi József, Bárdos Gyula, Bauer Edit, Csáky Pál, Sziget László, Farkas Iván, szóval az MKP szinte valamennyi „öregje“ elfogadta a párt ifjúsági szervezete, a VIA NOVA ICS és az Egy Jobb Komáromért, T.Ü.Kör, meg a Magyar Megmaradásért polgári társulás szervezetek meghívását.

No és itt van két szlovák közéleti celeb is, Grigoríj Mesežnikov szociológus és Miroslav Kusý professzor személyében.

A Klapka tér egyébként megtelt, számos dél-szlovákiai település képviselői tranaszparenseken hirdetik magukat, magyar zászlók között. Boldoghy Olivér és B. Kovács Ildikó konferálják a rendezvényt.

Elmondják magyarul, majd szlovákul is, hogy Robert Ficóék annak idején módosították a szlovák állampolgársági törvényt, amely értelmében elveszti szlovák állampolgárságát, aki idegen (esetünkben magyar) állampolgárságért folyamodik.

A közönség veszi a lapot, nagy a pfújolás Fico neve hallatán.

Gubík László, az MKP lévai helyi szervezetének elnöke az első szónok, aki elmondja,  miután a sajtóban bejelentette, hogy kérvényezte és megkapta a magyar állampolgárságot, a belülgyi szóvivőtől tudta meg, hogy most már nem szlovák állampolgár. Gubík kijelentette, ezt nem fogadja el, mert alkotmányellenesnek tartja és szerinte ezért nem csak magyar ügy az ő ügye.

Gubíkot Less Károly követi. A Magyar Megmaradásért polgári társulás nevében igazi és álmagyarokról, árulókról szónokol, akik, úgymond, többet ártottak a magyarságnak, mint a „rácok” meg a „tótok"... Beszéde végén kinyilatkoztatja, hogy felvidéki magyar nemzeti tanácsra van szükség, önrendelkzéssel együtt, mert csak így maradnak meg az igazi magyarok  – osztatlan taps és ováció...

Dalbetét Zsapka Attilától: Mert a haza nem eladó - osztatlan taps és ováció...

Karaffa János katolikus pap és Fekete Vince, a szlovákiai magyar reformátusok főgondnoka beszélnek Zsapka után. Igazságosságról, Cirillről és Metódról, hitről, megmaradásról szónokolnak. Szelídebben, mint Less Károly. A főgondnok a végén Isten áldását kéri a politikai vezetőkre (legyen józan eszük stb.), hangúlyozva, hogy a szlovák és a magyar nemzet egymásra vannak utalva.

Ezután a Ghymesből a Szarka-testvérek dalolnak az egybegyűlteknek.

Cirka 1500-2000 ember lehet a téren, a szervezők bejelentették 1200 új aláírója lett annak a petíciónak, amelyet a szlovák állampolgársági törvény módosításért indítottak augusztus közepén.

Grigoríj Mesežnikov és Kusý professzor következnek, tapsol és ujjong a tömeg a nevük hallatán.

Kusý elmondja, Szlovákia valamennyi szlovák állampolgárának érdeke, hogy megváltotassák Fico állampolgársági törvényét, mert az messze az Európai Unió előtti időkbe taszítja vissza Szlovákiát.

Mesežnikov magyarul is köszönti az embereket, "jó napot, kedves barátok", mondja. Aláhúzza, a szlovák állampolgársági törvény kizárólag a Smer és az SNS érdekeit szolgálja. És butaság megfosztani olyan embereket az állampolgárságuktól, akik mindig is itt éltek. A szociológus hangsúlyozza, hogy az állampolgársági törvény okozta problémákat higgadtan, indulatok nélkül kell megoldani - ez ügyben pedig óhatatlan a magyar és szlovák demokraták összefogása.

Eztán a petíciós bizottság elnöke közli, hogy a téren 1360-an írták alá a vonatkozó petíciót...

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is felszólal. Elmondja, hogy 2011. március 15-től magyar állampolgár, miközben a szerbiai kormány tagja. És emiatt az égvilágon senki nem tett neki odahaza szemrehányást.

Pásztor nyom egy kis pártpropagandát is. Közli, az MKP testvérpártja a VMSZ-nek, az MKP csak magyar szervezet, ezért kizárólagosan az MKP alkalmas a magyar érdekek képviseletére  - taps és ováció...

A szervezők újfent jelentést tesznek az aláírásgyűjtés pillanatnyi állásáról. Közlik, az elmúlt hetekben 5000 alírást gyűjtöttek össze, plusz a Klapka-téren szerzett 1700.

Feszty Zsolt a T.Ü.Kör, képviseletében a petíciós bizottság tagjaként közli a tömeggel, tavaly szerettek volna belépni az MKP-ba, de "nem kellettek"... Most már, mondja, remélhetőleg megváltozik a helyzet...

Feszty a végén önrendelkezést követel a szlovákiai magyaroknak, szerinte ez a minimum. És ebből egyetlen magyar politikai erő sem engedhet - így Feszty.

Fesztyé volt a leghosszabb szónoklat. Utána Berény József az MKP elnöke, mint magánember következik. Azt mondja, a szlovák közéletben abba kellene hagyni a Magyarországgal történő ijesztgetést. Továbbá, szerinte a szlovákiai magyarok érdekeinek érvényesítését a szlovák parlamentben ülő magyarok gátolják - nem mondja meg, kikre gondol konkrétan... Aztán még arról beszél, a jelenlegi kormánynak is van kettős állampolgárságú tagja az SaS-es államtitkár, Nicolsonová személyében. A magyarokkal meg fikcióznak. Beszéde befejezéseként összefogásra buzdít.

Berényi volt az utolsó szónok. Végszavára felcsendül Demjén Rózsi romantikus száma, A szabadság vándorai...

Előbb azonban bejelentik, az aláírásgyűjtőknél az érdeklődők tájékoztatást kapnak a magyar állampolgársági törvény szerint végrehajtható gyorsított honosítási eljárással kapcsolatban. Azaz magyar állampolgárokat toboroznak...

Itt a vége: Eléneklik a magyar himnuszt, majd véget vetnek a zenének...

 

-para-