Három parlamenti párt csatlakozott a Transparency International pártfinanszírozási felhívásához

Három parlamenti párt csatlakozott szerdán a Transparency International nemzetközi civil szervezet által kezdeményezett, a szlovákiai politikai pártok átlátható finanszírozását célzó felhíváshoz - erősítette meg az MTI-nek szerdán Tomáš Jacko, a szervezet programkoordinátora.

A megegyezéshez, amellyel az azt aláíró pártok kötelezettséget vállalnak egy átlátható pártfinanszírozási modell létrehozására, elsőként a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja csatlakozott kedden. Szerdán a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) vezetője, Ján Fígel által aláírt dokumentum is megérkezett a nemzetközi szervezethez. A Mikulás Dzurinda vezette Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) és a Bugár Béla vezette Híd párt is aláírta a nyilatkozatot.

A KDH nem támogatja az egyezmény összes pontját. Az azt szignáló Ján Fígel elutasította a pártok finanszírozásának központi nyilvántartását létrehozó javaslatot és nem adott választ a pártok finanszírozásának ellenőrzését bonyolító független szervezet létrehozásának felvetésére.

A Híd csatlakozását az egyezményhez szerdai sajtóértekezletén jelentette be Bugár Béla pártelnök. "Az egyezmény összes pontját aláírtuk" - erősítette meg az MTI-nek Bugár Béla. Hozzátette: nem szimbolikus lépésnek tartják az egyezményhez való csatlakozást, mert úgy vélik, ha a párt a leendő parlament ellenzékében foglal majd helyet, akkor is rendelkezésükre állnak majd eszközök arra, hogy lépéseket tegyenek a benne foglalt elképzelések foganatosítására.

A Híd szerdán bemutatta a párt Transzparens Szlovákia nevet viselő projektjét is, amelybe Bugár szerint olyan korrupcióellenes intézkedéseket építettek bele, amelyeket parlamentbe kerülésük után egy éven belül át akarnak ültetni a gyakorlatba.

mti/para