A Híd ragaszkodik hozzá, hogy a kormány vegye figyelembe a Selye János Egyetem érveit

"Egy ilyen komoly döntés, mint az egyetemi megnevezés főiskolára való változtatása,  csakis szigorú szakmai megítélés szerint történhet" - jegyezte meg a Selye János Egyetem felhívását támogató közleményében a Híd párt.

"Még ha az érvényes előírások alapján az egyetemen valóban nem is teljesíti a feltételeket, ragaszkodunk hozzá, hogy a minisztérium és a kormány vegye figyelembe az egyetem nyilatkozatának érveit döntésének meghozatala előtt" - áll a közleményben.

Úgy vélik, a nyilatkozat érvei minden jóindulatú döntéshozót arról kell, hogy meggyőzzenek, hogy a két év türelmi idő méltányos kérés az intézmény rövid pályafutására és a kisebbségi közegben alakuló egyetem különleges helyzetére való tekintettel. Az idő rövidsége miatt az új egyetem nehezebben tudja teljesíteni egy ilyen közegben az összes előírt feltételt - elsősorban a személyzeti követelményeket. Hacsak az egyetem nem szeretne teljes mértékben külföldi szakembereket alkalmazni, amit a Híd nem tart célszerűnek.

"Ezért kérjük az oktatási minisztérium és a kormány megértő és méltányos hozzáállását, hogy adjon esélyt a hazai magyar fiataloknak, akik magyarul szeretnék tovább folytatni tanulmányaikat. Fontosnak tartjuk, hogy ezeknek a fiataloknak ne kelljen elhagyniuk szülőföldjüket, és így is gyengíteni Szlovákia, és elsősorban a hazai magyar kissebség értelmiségi bázisát" - közli a párt. Végeredményben leszögezik, hogy egy ilyen helyzet egyben gyengítené a szlovákiai magyar fiatalok hitét abban, hogy itthon is van lehetőségük érvényesülni, ami a nemzetiségi feszültség fokozásához is vezethet.

-para-