Nem függesztette fel az állampolgársági törvény rendelkezéseit az alkotmánybíróság

Elutasította az alkotmánybíróság szerdán annak az előzetes intézkedésnek a jóváhagyását, amelynek alapján felfüggesztették volna a szlovák állampolgársági törvény bizonyos rendelkezéseinek hatályosságát arra az időre, amíg a plénum döntést hoz arról, hogy a jogszabály összeegyeztethető e a szlovák alkotmánnyal.

Az alkotmánybíróság elé került beadvány a szlovák állampolgársági törvény azon rendelkezéseinek a felülvizsgálatát indítványozza, amelyek alapján elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát. A szlovák állampolgárságról szóló törvényt - ebben az értelemben - 2010 májusában - Robert Fico előző kormánya idején - módosította a pozsonyi törvényhozás. A törvény módosítását Pozsony válaszul fogadta el arra, hogy a magyar parlament úgy módosította a magyar állampolgársági törvényt, hogy annak alapján a határon túli magyarok egyszerűsített eljárással szerezhetik meg a magyar állampolgárságot.

2011 szeptemberében a szlovák parlament 30 képviselője - a Híd kezdeményezésére - a szlovák állampolgársági törvény ezen módosításainak hatályon kívül helyezését kérve fordult beadvánnyal a Kassán székelő alkotmánybírósághoz. Az alkotmánybíróság szerdán ezt a beadványt utalta további eljárásba, egyidejűleg azonban elutasította az indítvány azon részét, amely előzetes intézkedésként, az eljárás idejére felfüggesztette volna a törvény érintett részeit.

Az indítványozók érvei a beadványban arra mutatnak rá, hogy a szlovák állampolgársági törvény rendelkezései nem egyeztethetők össze a szlovák alkotmánnyal, amely kimondja: szlovák állampolgárságától akarata ellenére senki sem fosztható meg. A jogszabály alapján annak hatályosítása óta több - magyar állampolgárságát nyilvánosan felvállaló - szlovákiai magyart fosztottak meg szlovák állampolgárságától.

(MTI)