TANÁRI SZTRÁJK: Hihetetlenül alulfizetettek a pedagógusok Szlovákiában

Már évek óta átlag alatt keresnek a pedagógusok Szlovákiában. Az alap- és középiskolák oktatói például az átlagbértől annak negyedével kevesebb pénzből kénytelenek megélni.

Ezderül ki abból a felmérésből, amelyet a platy.sk portál készített több mint kétezer pedagógus által nyújtott információkból. A portált a Profesia társaság üzemelteti.

A művészeti alapiskolák, valamint az óvodák esetében még rosszabb a helyzet, ők ugyanis csak a szlovákiai átlagbér 62-64%-át vihetik haza.

Miroslav Dravecký, a platy.sk munkatársa közölte, hogy amennyiben a kormány engedne a tanárok követeléseinek, és fizetésüket az átlagbér 1,2-, illetve 2-szeresére emelnék, abban az esetben bérük számításaik szerint mintegy 1066-1778 euró között mozogna. Dravecký kiemelte, hogy ez a fizetés egy banki, kereskedelmi, illetve marketingszektorban tevékenykedő, főiskolai végzettségű személy bérének felel meg Szlovákiában.

A megyei átlagbérekhez viszonyítva az Eperjesi, illetve a Besztercebányai kerületben a legkisebb a különbség. Itt ugyanis 6, valamint 8 százalékkal marad el a középiskolai tanárok átlagbére a megyei átlagtól. Így az e megyékben dolgozó középiskolai tanárok bére 674 (Eperjes megye), illetve 689 (Besztercebánya megye) tesz ki.

A középiskolai pedagógusok esetében ugyanakkor a legnagyobb differencia Pozsony megyében mutatható ki. Itt ugyanis 36%-kal kevesebbet keresnek az átlagbérnél. Ez még akkor is igaz, ha a pozsonyi tanárok átlagbére (693 euró) a legmagasabbak közé is tartozik az országban.

Dravecký szerint ez érdekes mutató, mivel kiderül belőle, hogy például Eperjes megyében egy tanár a jobban keresők közé tartozik, míg Pozsonyban éppen ellenkezőleg. Hozzátette, Pozsony megye éppen ezért tervezi, hogy jövőre több pénzt különít el az oktatásügyi intézmények pedagógusi és nem pedagógugis alkalmazottai számára, így mintegy 30 euróval emelkedhet a bérük.

A portál közlése szerint a pedagúgusok alulfizetését bizonyítja az az összehasonlítás is, amely bérüket olyan pozíciókban dolgozók jövedelmével veti össze, amelyek esetében jóval alacsonyabb végzettséget követelnek. Eszerint a hegesztők, kőművesek, futárok, lakkozók, esztergályosok, de még a festők is többet keresnek a főiskolai végzettséggel rendelkező pedagógusoknál, a különbség pedig néhol eléri a 100 eurót is.

Csehországgal való összevetésben az ottani művészeti alapiskolai pedagógusok a szlovákiai alapiskolai átlagérek (568) mintegy másfélszeresét keresik. Az óvodai, alapiskolai és középiskolai bérek között is mintegy 30-40% a különbség.