Szlovákia betiltja a Csehországból származó tömény szesz behozatalát!

A Csehországból származó tömény szesz behozatalának átmeneti tilalmát hagyta jóvá Szlovákia a hétvégén történt metil-alkohol-mérgezések kapcsán.

Az intézkedésről kedden tárcaközi egyeztetésen született döntés, amelyen több miniszter, és az illetékes államigazgatási szervek képviselői is részt vettek. Az ideiglenes tilalom kedden (szeptember 18.) 17 órakor lép érvénybe és a Csehországban gyártott, illetve az onnan származó tömény szeszes italokra vonatkozik.

A keddi döntést a szlovákiai polgárok egészségének védelmével indokolta Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszter, aki hétfőn még annak a nézetének adott hangot, hogy Szlovákiában nem nevezhető drámainak a metil-alkohol-mérgezések miatt előállt helyzet, így nem kell korlátozni a szeszforgalmazást. "Az egyeztetésen arra jutottunk, hogy ideiglenesen be kell tiltani a Csehországban előállított tömény szeszes italok szlovákiai forgalmazását" - jelentette ki a keddi sajtótájékoztatón Zvolenská.

Ľubomír Jahnátek, a szlovák agrártárca vezetője szerint megelőző biztonsági intézkedésről van szó, amely addig marad érvényben "amíg Csehország nem lesz úrrá a kialakult helyzeten". Hozzátette: Csehországnak a metil-alkohol-mérgezések elkerülését célzó eddigi intézkedései csak a cseh állampolgárok védelmét célozzák, és nem számolnak a környező országok lakosainak védelmével. "A saját felelőtlenségüktől is meg kell óvnunk a polgárokat" - mondta Jahnátek.

Vasárnap, egy családi ünnepséget követően tíz embert vizsgáltak meg a kelet-szlovákiai Eperjesen a helyi kórházban metil-alkohol-mérgezés gyanújával. Közülük négy férfi esetében erősítették meg a vizsgálatok a metil-alkohol-mérgezés gyanúját. A mérgezést Csehországból interneten rendelt házi főzésű szilvapálinka okozta. A Csehországból származó tömény szesz behozatalát elsőként Lengyelország tiltotta be vasárnap, nem sokkal azután, hogy a cseh egészségügyi minisztérium a metil-alkohol-mérgezéses esetek miatt a múlt héten betiltotta az országban a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok forgalmazását.

A magyar pálinkának semmi köze a mérgezéshez

A magyar pálinkának semmi köze a cseh- és lengyelországi metil-alkohol-mérgezéshez - tudatta keddi közleményében a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A sajtóban megjelent téves információkkal szemben a Csehországban és Lengyelországban az elmúlt napokban már több halálos áldozatot is követelő metil-alkohollal szennyezett szeszes ipari termék semmilyen formában nem hozható összefüggésbe a magyar pálinkával - olvasható a közleményben.

A VM közölte: a Magyarországon előállított, illetve forgalomba hozott pálinkák szigorú élelmiszer-biztonsági előírások alapján, ellenőrzött körülmények között készülnek, fogyasztásuk biztonságos.

(mti/parameter)