POLIS: Csökkent a Smer népszerűsége

Ha most hétvégén tartanák a parlamenti választásokat, a Smer nyerné meg a szavazatok 39 százalékával, ez összesen 75 mandátumot jelentene számukra a parlamentben – derült ki a Polis telefonos felmérésből, melyben 1100-an vettek részt.

A Smer rontott februárhoz képest, akkor 40,2 százalékon álltak. Most egy szavazat hiányozna nekik a kormányalakításhoz. Őket követi az SDKÚ-DS 8,9 százalékkal (ez 17 parlamenti mandátumot jelent), az OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek)  pedig, ha most lennének a választások a szavazatok 8,5 százalékát szerezné meg (16 mandátum). Februárhoz képest növekedett a Kereszténydemokrata Mozgalom támogatottsága, 7,5 százalékról 7,8 százalékra javítottak (15 mandátum). A Híd 7,7 százalékon áll (15 mandátum).

Bekerülne még a parlamentbe a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 6,5 százalékkal (12 mandátum).  A liberálisok februárban még csak 5,1 százalékon álltak.

Daniel Lipšic pártja a NOVA (Új Többség) kimaradna a törvényhozásból (4,5 százalék) és a Szlovák Nemzeti Párt se kerülne be a parlamentbe. A Magyar Közösség Pártjának támogatottsága 4 százalékon áll. Mečiar pártja, a ĽS – HZDS pártjának támogatottsága 1,5 százalék, a Szlovák Kommunista Párté 2,1 százalék.

A felmérésből az is kiderült, hogy a szavazásra jogosultak 19 százaléka nem menne el szavazni, s ugyanennyien vannak, akik még nem döntötték el.

A Polis közvéleménykutatása szerint Robert Fico a legkevésbé megbízható és a legmegbízhatóbb politikus is, 28,5 százalék hisz neki és 30,6 százalék a legkevésbé. A második legmegbízhatóbb politikus Róbert Kaliňák (15,1 százalék). Harmadik helyen Bugár Béla, a Híd elnöke végzett (8,2 százalék).

A második legmegbízhatatlanabb politikus Mikuláš Dzurinda (30,5 százalék). Ján Figeľt, a Kereszténydemokrata Párt elnökét 16,1 százalék tartja megbízhatatlan politikusnak.

sita/para