Fiú vagy lány?

A TV2 riporterének beszámolója a Paraméteren:

A 21. században már mindent lehet? Szinte. Ha akarjuk, akkor szilikonnal nagyobbíthatjuk a mellünket. Sőt, még a vádlinkat is formásabbá szabadhatjuk, ha akarjuk. És mindez természetesen nemcsak a női nemnek lehetséges. Ma már a férfiak is – persze a hiúbbik fajtából - előszeretettel szabatják át a testüket. Például egy jó kis mellizom-szilikon csodákra képes a férfi testen. Bizony, már lehetséges ez is! A nők pedig már úgy vásárolnak vastagabb ajkakat, mint más tejet...Tehát már teljesen felfordítjuk az „isten adta dolgokat”! Már mindenbe van beleszólása az embernek. De hogy előre eldöntse, hogy fia vagy lánya szülessen, az talán mégiscsak túlzás? Vagy mégsem?

Egy biztos a gyerkőc neme a fogantatás pillanatában dől el. De hogy az előtt, vagy közben mi történik, na talán az nem mindegy. Utána néztem jó pár praktikának, trükknek, receptnek, hogy hogyan is „kell fiút, avagy lányt csinálni”! Íme.

Ó, azok a görögök!

Már az ógörögök is nagyon fontosnak érezték a gyerek nemének szülés előtti meghatározását. Azt gondolták, hogy a jobb heréből jön a fiú és a bal heréből a lány. Persze a női nemnek mi más is juthatott volna, mint a bal here! Bizony voltak olyan görög férfiak, akik a bal heréjüket lekötették, a fiú utód reményében. Volt is nagy csodálkozás, amikor felsírt egy-egy gyönyörű kislány!

Koccintsunk egy jó pohár borral!

Az egyik magyar hagyomány úgy tartja, hogy fiút nemz, aki megiszik egy pohár bort. Most azért ne kezdjünk el keményen alkoholizálni és fogjuk a fiú gyerekre! Mert nem akármilyen bort kell inni, hanem somlói juhfarkot. Ugyanis az a hír járja, hogy a hegy környékén több fiú születik az országos átlagnál. Ez a hír még Bécsbe is eljutott, egészen a Habsburgokig, akik bizony juhfarkkal bátorították magukat a nászéjszaka előtt.

A kínai piac kínálata

A kínaiaknak van egy több száz éves fogamzásnaptárúk. A táblázat adatai a 13. századi kínai tudós megfigyelésein nyugszanak. Szerinte egy tetszőlegesen kiválasztott női ciklus során csupán az egyik nemű magzat fogantatása lehetséges. Az asszony életkorából ki lehet sakkozni, hogy melyik hónapban melyik lesz a nyerő. Ezt a táblázatot a mai napig előszeretettel használják mandulaszemű embertársaink.

Dr. Czeizel Endre – genetikus

Ő azaz orvos, aki mindig tud segíteni, ha családtervezési problémák merülnek fel. Hogyan legyen fiunk, avagy lányunk? Ezzel a kérdéssel kerestem fel a rendelőjében az ismert genetikust.

- Mikor dől el a gyermek neme?

CE: Ezek egyértelműen megmagyarázható kérdések. A gyermek nem a fogamzás pillanatában dől el. A petesejt és az ondósejt találkozik. A petesejtben csak az X nemi kromoszóma van. A nemet mindig a férfi dönti el. A férfi ondósejtje. Mert az ondósejtek felében Y van, ettől leszünk mi férfiak. A másik felében pedig ez az X.

- Egyszerű, ha X-es termékenyedig meg, akkor kislány lesz, ha Y, akkor kisfiú. Szóval mindenki egyenlő eséllyel indul?

CE: Nem éppen. Fogamzáskor 100 lányra, 120 fiú esik, tehát ez azt jelenti, hogy a korai magzati életben sok fiú is elpusztul. Születéskor már 100 lányra 106 fiú esik, ami 20 éves korra kiegyenlítődik. 100 férfire, 100 nő esik, ami sokak szerint nagyon jó arány.

- Igen, ez már így jól hangzik.

CE: De van egy másik női faktor. Mert végül is az ondósejtek a hüvelyből a méhnyakon keresztül jutnak a petevezeték oldalsó szájadékába. Ahol ez a találkozás történik, végül is eldől, hogy fiú lesz vagy lány. A kutatások azt mondják, hogy nem mindegy, hogy a női szervezet mit fogad be.

- Pontosan miről is van szó?

CE: Például, ha megvan egy picit savanyítva a hüvely vegyhatása, az sokkal inkább kedvez a nagy X-es (lány) kromoszómájú ondósejtek átmenetelének. Ha valaki fiút akar, akkor egy kicsit meg kell lúgosítani.

- Szóval megvan a tuti recept a kívánt nem nemzéséhez? Az Önhöz forduló pároknak mit szokott elsőként tanácsolni, mit tegyenek a gyermek nemzésénél?

CE: Ilyenkor mindig két dolgot teszünk. Egyrészt, meghatározzuk a tüszőrepedés napját. A menstruáció közepén van a tüszőrepedés. A tüszőrepedés időpontja segít meghatározni, hogy fiú vagy lány gyerkőc foganjon. Ha fiút akar, akkor azon a napon kell szeretkezni, ha viszont kislányt akar valaki, akkor 36-40 órával korábban. Mert akkor is ezek az Y (fiú) kromoszómájú ondósejtek rohannak oda a petevezetés oldalsó szájadékába, de pete egy szál sem. Akkor ott állnak, állnak és az állásban inaktiválódnak és a lassabban becammogó X-eseké (lány) lesz a petesejt.

- Tehát a fiúk fürgébbek, de nem bírják tovább, a lányok pedig ráérősek, de kitartóak is. De még midig nem értem, hogy hogy jön mindehhez a lúgosítás, savasítás?

CE: Ha fiút akar valaki, akkor tüszőrepedéskor az Y-osok (fiú) érnek oda, de ezt kombinálni kell egy hüvelyöblítéssel, nevezetesen, hogy egy liter langyos vízbe egy evőkanál szódabikarbónát kell feloldani. A fürdőkád szélére helyezzünk el egy beöntő készüléket és végezzünk hüvelyöblítést. Jó mélyen be kell vezetni a fekete bevezető részét a hüvelybe és akkor már a fele befolyt. Ekkor a nő 5 percre szorítsa össze a két combját, hogy a hüvelybe álljon egy kicsit a folyadék. Ekkor megsavanyítjuk a hüvely vegyhatását. A férjnek pedig 30 perc alatt helyt kell állni.

- És ha rózsaszín ruhácskákat szeretnénk vásárolni?

CE: Akkor ugyanilyen hüvelyöblítést kell végezni, csak egy liter vízbe egy evőkanál 10%-os konyhai ecetet kell feloldani.

- Mennyire hatásos ez az eljárás?

CE: Ezt még 1978-ban elmeséltem a televízióban. Utána kaptam egy nagy köteg levelet és mondták, hogy milyen derék ember vagyok, nagyon sok gyereket Endrének neveztek, meg meghívtak keresztapának…Aztán kaptam egy másik köteg levelet, hogy miért nem foglalkozom olyannal, amihez értek. Szóval ez olyan 78-80%-os arány.

- Szóval azért ez nem egy biztos módszer?

CE: Nem, de elősegítik a párok többségében, hogy kívánt nemű gyermeket érjék el. És ha ne adj’ isten mégis az a nemű gyermek jön be, kit éppen nem akartak. Ott a születés után már nincs olyan nagy baj, mert amikor haza viszik ezt a kisembert, akkor azt ugyanúgy tudják szeretni, ez addig fontos, amíg meg nem születik.

Ez legyen a végszó. Hisz egy a fontos, hogy egészséges legyen.

2D, 3D, 4D

Ma már 6 hetes korban az anyai vérvizsgálat alapján meg lehet mondani, ha valakinek fia van. Mert akkor átkerül egy-egy sejt az anya szervezetébe és abba Y kromoszóma van és ki lehet mutatni. 10 éve pedig a piacra kerültek az ultrahangos gépek. A kibocsátott ultrahangok különböző szövetekről másként verődnek vissza, ez képezi az ultrahang által a képi megjelenítés alapját. A 3D-ből a 4D már csak az idő faktorát jelenti. Több különböző szögből képez felvételt a kisbabáról Ultrahangos vizsgálattal már a 14. hétben meg lehet látni, hogy a fiúnak fütyköse, a lánynak meg semmi sincs a lába között. Szóval a 21. századi technikával már mindent megtudunk a magzatról...

Kerek has, csúcsos has

Nagyszüleink nem nagyon ismerték még az ultrahangos vizsgálatot, mégis mindig voltak „olyan szemek”, akik megmondták a tutit. Például a várandós anyuka hasának a formájából. Ha magasan volt a pocak, illetve hegyes alakot öltött, akkor a fiúra tippeltek. Míg a lejjebb lévő, szétterülő has a kislányt jelentette. De az orvosok szerint nem szokott komoly százalékban bejönni. Sőt a hagyományok azt mondják, hogy a terhesség utolsó fázisában ha a kisbabának a háta jobbra néz, akkor az kislányt jelent, ha balra, akkor fiút.

Szóval a praktikákból, trükkökből sosem lehet kifogyni. Egy biztos, ha csupán egy párnak beválnak az imént említett „receptek”, akkor már nem hiába beszéltünk e témáról…

 

Duducz Erika, Magellán