Bus 4 life

DUNASZERDAHELY. Már hétfőtől vonzotta a lakosság figyelmét az a különleges autóbusz,mely először a kultúrház előtt, aztán pedig a Vámbéry Ármin téren parkolt. Nemcsak amiatt, mert finn rendszáma volt, hanem azért is, mert nagy feliratot olvashattunk rajta: Bus4life.

Hétfőn estefelé találkoztunk a sofőrrel is, egy rokonszenves szőke fiatalemberrel, Petri Tanskanennel, akivel pár másodpercnyi beszélgetés után abban egyeztünk meg, hogy a busz ittlétéről azok tudnak majd részletesebben tájékoztatni, akik a „forlájfos“ jármű szlovákiai tartózkodását biztosították. (természetesen angolul, németül, de magyarul, szlovákul, oroszul is próbáltunk szót érteni).

Arra a kérdésünkre, hogy végül miért is kötött ki a For4life autóbusza a Csallóközben, Erdélyi K. Sándor válaszolt. -Finnország egy olyan állam, ahol az egyes települések elég messze vannak egymástól, s nagyon kevés helyen van könyvesbolt vagy könyvtár. Épp ezért találták ki az ún. bibliobuszokat, s ezek mozgó könyvesboltokként, könyvkölcsönzőkként működnek –mondta el a Creativpress kiadó tulajdonosa és hozzátette: a buszok, melyek keresztény irodalmat kínálnak, több országot is meglátogatnak, és a helyi egyházaknak segítenek, főleg ott, ahol kevés a könyvesbolt.

Az ötletet a Nemzetközi Keresztény Szövetég is átvette ugyanis. Szlovákiába is üresen érkezett a busz, itt töltötték fel szlovák és magyar nyelvű könyvekkel a Don Bosco, a Creativpress és a Porta Libri kínálatából. Ezek keresztény irodalmat adnak ki. Katolikus, ökomenikus és értelmiségi irodalmat. Tehát semmiféle szektáról nincs szó, Dunaszerdahelyen is egyeztettek a katolikus, evangélikus és református egyházzal, s a hleyi fiatalok népszerűsítették a busz érkezését. Az érdeklődők igazán emberbaráti áron vehettek könyveket- gyakorlatilag a festék és a papír áráért.

A Bus4life húsz napig lesz Szlovákiában, a központi rendezvény a Nagyszombatban megrendezett keresztény énekek fesztiválja volt, de járt már Nyitrán, Komáromban, s négy dunjaszerdahelyi nap után Szencre látogat a jármű, mégpedig a fürdőidény megnyitójára. Utána Bulgária, Románia és Albánia következik.

-elba-