Súlyos vasúti szerecsétlenség Csehországban: 7 halott és 41 sérült

Frissítve: 16.10,18.00 -- Súlyos vonatszerencsétlenség történt péntek délelőtt Észak-Morvaországban. A Krakkóból Ostraván keresztül Prágába tartó EuroCity 108 Comenius gyorsvonat Nový Jičínt elhagyva, óránként 140 kilométeres sebességgel száguldott, amikor Studénka falu előtt a sínre ráomlott egy felújítás alatt lévő közúti híd, majd az EuroCity szerelvény belerohant a törmelékhalomba.

Az előzetes információkkal ellentétben nem 10, hanem egyelőre 7 halálos áldozatot követelt a szerencsétlenség.

Röviddel ezelőtt érdeklődésünkre a Cseh Államvasutak (ČD) szóvivője közölte, hogy öt lengyel nő és egy cseh férfi halt meg a szerencsétlenségben. Magyarországi sebesültről sem a rendőrség sem pedig a prágai magyar nagykövetség nem tud. Kora este bejelentették, hogy az ostravai kórházban meghalt egy ukrán férfi, egy szlovákiai állampolgár állapota pedig kritikus.

A súlyos baleset az ország északkeleti részén, a Novy Jičínhez közeli Studénkában történt. A sínre ráomlott egy felújítás alatt lévő közúti híd, majd az EuroCity szerelvény belerohant a törmelékhalomba. A Comenius EuroCity gyorsvonat Krakkó és Prága között közlekedett, és tele volt utasokkal. A baleset idején a vonat mintegy 140 km óránkénti sebességgel haladt.

"Megmozdulni, eldőlni láttam a híd egyik pillérét, azonnal behúztam a vészféket, s a motorház mögé a padlóra feküdtem, hogy megvédjem magam az ütközés elől" - nyilatkozta a mozdonyvezető, aki szerencsésen túlélte a balesetet.

"A mozdony belerohant a leomlott hídba, hat kocsi kisiklott, s a híd később lezúduló törmelékei két kocsit temettek maguk alá" - közölte telefonon az MTI tudósítójával Petr Kudela, a regionális tűzoltóság szóvivője.

"Hatalmas tragédia. Bár a mozdonyvezető, amikor észrevette a veszélyt, fékezett, de a mozdony szinte megfordult a síneken, s a kocsik egymásba torlódtak. Biztosan sok a halott és a sérült" - közölte egy szemtanú az iDnes internetes hírportállal.

A baleset fél tizenegy után történt, s néhány percen belül több tucatnyi rendőr, mentő és tűzoltó érkezett a helyszínre. A sérülteket az orvosok a helyszínen láttak el, illetve szükség esetén a közeli kórházakba, Ostravába és Olomoucba szállították. A kórházaknak nincs elegendő vérkészletük, ezért véradási felhívással fordultak a lakossághoz.

"Egyelőre nincsenek pontos és megbízható információink, hogy mi is történt valójában. A hidat április óta javították, s szünetelt rajta a gépkocsiforgalom" - közölte a rendőrség a közszolgálati rádióban.

A baleset okainak megállapítására és körülményeinek kivizsgálására rendkívüli kormánybizottság alakult, s a helyszínre érkezett Mirek Topolánek miniszterelnök is. Varsóból Studénkába indult Donald Tusk lengyel kormányfő is.

A legsúlyosabb vasúti baleset cseh területen 1960. november 11-én történt a kelet-csehországi Pardubice mellett. Két személyvonat frontális ütközése 118 emberéletet követelt.

A rendszerváltás utáni legsúlyosabb vasúti baleset 1995. június 24-én történt az észak-morvaországi Chrudim mellett, annak 19 áldozata volt.

-y-f, MTI