2008-ban is folytatódott a keresztények üldözése számos országban

2009. úgy köszönt a világra, hogy több tucat országban hitük miatt üldözik a keresztényeket. A vallásüldözés fő oka az erőszakos hittérítés, a diktatúrák és a háborúk.

 

Karácsonykor az egész világot megrázta a hír, hogy Kongóban közel kétszáz embert öltek meg egy katolikus templomban. Sajnos azonban nem csak Afrikára jellemző a keresztények üldözése. Az elmúlt időkben Azerbajdzsán, Bhután, Egyiptom, Eritrea, Észak-Kórea, India, Irak, Kína, Kuba, Pakisztán, Szudán, Törökország, Vietnám területén követtek el erőszakot keresztények ellen bizonyíthatóan a vallásuk miatt.

A vallásszabadság és a lelkiismereti szabadság biztosítása mindenki számára alapvelő emberi jog. Nemzeti hovatartozástól függetlenül felelőssége a nemzetközi közösség tagjainak, hogy minden ország polgárai szabadon választhassák meg hitüket. A XXI. században nem fogadható el, hogy embereket hitükért megvetnek, elnyomnak, gyűlölnek vagy bántalmaznak.

A demokratikus országok vezetőinek közös feladata, hogy fölrázzák a gyakran közönyös nyilvánosság lelkiismeretét, és közösen tiltakozzanak az emberi jogokat lábbal tipró totalitárius rendszerek ellen

Az egész világot sújtó válság várhatóan növelni fogja a szegénységet a világ kevésbé demokratikus országaiban is. Felelőtlen vezetők erre a helyzetre könnyen az egyes vallási közösségek elleni hangulatkeltéssel, erőszakhullámmal válaszolhatnak. Ezt meg kell előzni mind a válság hatásainak csökkentésével, mind a vallásszabadság jogának következetes betartatásával.

Csak akkor fog javulni a vallásszabadság helyzete a világon, ha a kormányok és a nemzetközi szervezetek összefognak, és szigorú emberi jogi feltételeket szabnak a jogsértő országoknak.

mti/para